Hlavní obsah

V půlce Dánska jako první v Evropě otevřeli školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Na řadě míst v Dánsku se ve středu po měsíci znovu otevřely jesle, školky a první stupeň základních škol, které byly uzavřeny 12. března kvůli obavám z šíření koronaviru. Informovala o tom agentura AFP, podle níž je Dánské království první evropskou zemí, která zařízení pro nejmenší děti znovu uvádí do provozu. Už v úterý se v zemi otevřely i malé obchody, kde se neprodávají potraviny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dánsku se děti pod 11 let vrací do školyVideo: AP

 
Článek

Třídy prvního stupně se však otevřely jen v polovině dánských měst a obcí a v Kodani se jich otevřelo jen 35 procent. Ostatní požádaly, aby dostaly více času na zavedení všech preventivních zdravotních opatření, která zahrnují i větší odstupy mezi žáky. Všechny školy by měly být otevřené v pondělí 20. dubna.

Otevření školy Lykkebo ve Valby nedaleko Kodaně byla přítomná i dánská premiérka Mette Frederiksenová: „Udělalo to na mě ohromný dojem,” řekla televizi TV2, „děti byly velmi šťastné, že vidí zase své spolužáky.”

Itálii se ulevilo, Španělsko povoluje šrouby

Koronavirus

O znovuotevření škol dánská vláda rozhodla počátkem dubna pod podmínkou, že „všichni budou dodržovat bezpečnou vzdálenost a mýt si ruce”. Školy tak kromě jiného musejí zajistit, že mezi lavicemi ve třídách bude dvoumetrová vzdálenost, a zorganizovat výuku po menších skupinkách.

Odpor rodičů

Proti návratu dětí do škol se postavila řada rodičů, podle nichž rozhodnutí vlády představuje zdravotní riziko. Petice s názvem „Moje dítě není pokusný králík” získala do úterý 18 000 podpisů.

„Děti mohou šířit infekci, aniž by se u nich projevily příznaky choroby,” stojí v textu. Henrik Wilhelmsen, který působí jako ředitel školy v kodaňské čtvrti Nörrebro, se domnívá, že mnoho rodičů bude navzdory obnovenému vyučování nechávat děti doma, a nebude tak respektovat povinnou školní docházku.

Žáci budou ve třídě bez roušek

Domácí

Studenti středních a vysokých škol (s výjimkou prvních a posledních ročníků) budou pokračovat ve výuce na dálku a do tříd by se měli vrátit 10. května.

Dánsko patřilo společně s Českem mezi první evropské země, které kvůli šíření koronaviru přijaly přísná preventivní opatření, když zakázalo setkávání více než deseti lidí a zavřelo bary, restaurace, kadeřnictví, obchodní střediska a kluby. Nyní jako první tato opatření začíná uvolňovat, už v úterý se v Dánsku otevřely malé obchody s nepotravinářským zbožím.

Dánsko, které má zhruba 5,6 milionu obyvatel, doposud odhalilo přes 6700 případů nákazy koronavirem, 299 lidí jí podlehlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám