Hlavní obsah

V Osvětimi našli v dětské botě údaje o chlapci z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečné odhalení se podařilo historikům muzea v bývalém vyhlazovacím táboře Osvětim na jihu Polska. Při konzervaci dětských bot obětí holocaustu se v jedné z nich našel rukou psaný nápis se jménem a příjmením chlapce z Prahy, který do Osvětimi přijel transportem z Terezína.

Foto: Profimedia.cz

Boty obětí koncentračního tábora v Osvětimi

Článek

Amos Steinberg se narodil 26. června 1938 a žil v Praze. Spolu s rodiči Ludvíkem a Idou ho 10. srpna 1942 poslali do Terezína. Všichni byli později deportováni do Osvětimi, uvedlo muzeum. K těmto údajům je přivedlo chlapcovo jméno a příjmení a jeho číslo v transportu vepsané do boty.

Dozorce z koncentračního tábora soudí za podíl na „příšerném usmrcování”

Evropa

„Z dochovaných dokumentů vyplývá, že matka se synem byli deportováni do Osvětimi v jednom transportu 4. října 1944. Pravděpodobně byli oba zavražděni v plynové komoře po selekci vězňů hned po příjezdu do tábora. Můžeme se domýšlet, že nejspíše matka se postarala o to, aby podepsala botičku svého dítěte,“ uvedla Hanna Kubiková z muzea. „Otec byl deportován v jiném transportu. Víme, že byl přeložen 10. října 1944 z Osvětimi do Dachau a dožil se osvobození v pobočce Kaufering,“ dodala.

V komíně koncentračního tábora Osvětim našli schované předměty

Evropa

V jiné dětské botě se podle výzkumnice našly doklady v maďarštině, nejspíše tedy patřila dítěti z řad maďarských Židů, vražděných v Osvětimi na jaře a v létě 1944. Nejčastěji se v botách nalézají noviny, které se často používaly jako vložky či sloužily k lepší izolaci před chladem.

V anektované Osvětimi (německy Auschwitz) založili nacisté koncentrační tábor v roce 1940 a mezi prvními v něm byli internováni polští odbojáři. Následující rok byl poblíž postaven rozsáhlejší komplex Osvětim II - Březinka (Birkenau), který se stal symbolem vyhlazování evropských Židů.

Z Hitlerova rodného domu bude nakonec policejní stanice

Bydlení

Podle osvětimského muzea v táboře zahynulo přes 1,1 milionu lidí, z toho milion Židů. Vězněno tam bylo i na 50 tisíc československých občanů, z nichž přežilo asi 6000. Tábor osvobodila 27. ledna 1945 Rudá armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám