Hlavní obsah

V komíně koncentračního tábora Osvětim našli schované předměty

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké množství nejrůznějších předmětů našli v dubnu v komíně jednoho z bloků tábora Osvětim v Polsku. Rakouský národní fond pro oběti národního socialismu zveřejnil snímek v úterý s tím, že předměty byly nalezeny v sopouchu komínu v bloku 17, kde měli být podle všeho vězněni lidé zruční v řemeslech. Nalezeny byly vidličky, nože, nůžky a další nástroje.

Foto: AFP/Nationalfonds/Kaczmarczyk/Marszalek, Profimedia.cz

Fotografii pořízenou v dubnu zveřejnil Rakouský národní fond pro oběti národního socialismu.

Článek

K nalezení předmětů došlo během renovace bloku, při které se zjišťoval mimo jiné i stav zdiva. Pracovníci taktéž odhalili sopouch komína, ve kterém předměty našli. Poté, co byly řádně zdokumentovány, předali je do osvětimského muzea.

Z jakého důvodu vězni zmíněné předměty v sopouchu komína schovávali, není jasné. Tisková zpráva Rakouského národního fondu pro oběti národního socialismu ale uvádí, že předměty mohly sloužit mimo jiné k vyspravování oblečení, přípravě útěku nebo třeba pro směnný obchod s ostatními vězni.

Foto: Profimedia.cz

Koncentrační tábor Osvětim

Koncentrační tábor Osvětim byl epicentrem nacistické zvůle vůči evropským Židům. Během necelých pěti let provozu tam zahynulo nejméně 1,1 milionu osob, z toho milion byl židovského původu. O život tam přicházeli ale i polští civilisté, sovětští váleční vězni, Romové, političtí vězni a mnozí další. Vražděni byli převážně v plynových komorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám