Hlavní obsah

V Omsku náhle zemřel lékař, který se staral o otráveného Navalného

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omsk

Ve věku 55 let náhle zemřel jeden z předních ruských lékařů Sergej Maximišin. Ten pracoval jako zástupce primáře anesteziologického a resuscitačního oddělení v nemocnici v Omsku, kde se v srpnu mimo jiné staral o otráveného opozičního předáka Alexeje Navalného. O Maximišinově úmrtí informovala v krátkém prohlášení sama nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Omská nemocnice, ve které Maximišin pracoval a kam byl převezen Alexej Navalnyj

Článek

„S lítostí vám oznamujeme, že zástupce primáře anesteziologického a resuscitačního oddělení naší nemocnice Sergej Valentinovič Maximišin náhle zemřel,“ uvedla nemocnice. Příčinu lékařova úmrtí nesdělila.

Maximišin byl jedním z prvních lékařů, kteří se v srpnu loňského roku starali o dlouholetého kritika Kremlu Alexeje Navalného. Ten byl otráven během letu z Tomsku do Moskvy 20. srpna 2020. Letadlo muselo nouzově přistát právě v Omsku, během převozu do nemocnice upadl opoziční předák do bezvědomí.

Navalného okamžitě propusťte, žádají Rusko světové mocnosti

Evropa

O stavu Navalného věděl všechno

Maximišin byl v té době přítomen na ambulanci a jako jeden z nejkvalifikovanějších lékařů se o Navalného staral a uvedl ho do umělého kómatu, což stanici CNN potvrdil i člen štábu Navalného Leonid Volkov. „O Alexejově stavu věděl všechno, takže v případě jeho úmrtí nemůžeme vyloučit nečestnou hru,“ řekl.

Na druhou stranu, dodal Volkov, systém ruského zdravotnictví je chatrný a pro lékaře Maximišinova věku není úmrtí neobvyklé. „Pochybuji, že by se jeho smrt nějak vyšetřovala,“ uvedl Volkov.

Ruský agent nevědomky popsal Navalnému, jak ho otrávil

Evropa

Anatolij Kaliničenko, Maximišinův kolega, po hospitalizaci Navalného uvedl, že příčinou zdravotních problémů opozičního předáka je metabolická porucha. Dodal, že lékaři v jeho těle nenalezli žádnou stopu po jedu. Dva dny po incidentu byl však Navalnyj letecky transportován do německé Kliniky Charité, kde lékaři nalezli stopy po nervově paralytické látce typu novičok.

Navalnyj se v Německu z otrávení zotavil a v polovině ledna odletěl zpět do Moskvy, kde byl okamžitě zatčen v souvislosti s porušováním podmíněného trestu, který mu byl již dříve uložen. Navalnyj trvá na tom, že příkaz k jeho otravě vydal sám ruský prezident Vladimir Putin. Ten se od jeho slov distancuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám