Hlavní obsah

Navalného okamžitě propusťte, žádají Rusko světové mocnosti

Moskva

Německo, Británie či Spojené státy vyzvaly k okamžitému propuštění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Toho v úterý poslal moskevský soud do vězení za porušení podmínky dříve uloženého trestu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u moskevského soudu hovoří se svými právníky

Článek

„USA jsou hluboce znepokojeny rozhodnutím ruských úřadů uvěznit opozičního předáka Alexeje Navalného,“ uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Dodal, že Spojené státy se svými spojenci kvůli případu opozičního předáka chtějí hnát Rusko k zodpovědnosti za porušení práv svých občanů.

K okamžitému propuštění Navalného vyzvala ruskou stranu také Velká Británie. „Žádáme o okamžité propuštění Navalného a všech poklidně protestujících lidí či novinářů, které ruští policisté zatkli v posledních dvou týdnech,“ uvedl ministr zahraničí Dominic Raab.

Soud poslal Navalného na 3,5 roku do vězení

Evropa

Zatčených byly tisíce. Jen v neděli se jednalo o 5700 lidí, víkend předtím 3000. V úterý, tedy v den soudu, přibylo dalších 325 zadržených.

Verdikt soudu v případu Navalného podle britské strany ukazuje, že Rusko neplní nejzákladnější závazky očekávané od člena mezinárodního společenství.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas označil rozsudek za „hořkou pilulku“ ruského zákona. „Vynesený verdikt je v rozporu se základními svobodami. Navalnyj musí být okamžitě propuštěn,“ napsal na Twitter.

Nespojujte vztahy s Ruskem s Navalným, varuje Kreml Evropskou unii

Evropa

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je rozsudek málo překvapivý a s jasnou motivací umlčet opozici. „Česko požaduje okamžité propuštění Navalného, jde o vykonstruovaný proces. Takových bohužel známe z vlastní historie celou řadu. EU by se měla opět vrátit k tématu sankcí,” napsal na Twitteru.

Dlouholetý kritik Kremlu Navalnyj byl zatčen 17. ledna po příletu z Německa do Moskvy, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou skupiny novičok. Podle ruské vězeňské služby porušil svůj podmíněný trest z roku 2017, protože se pravidelně nehlásil úřadům.

Navalnyj byl společně se svým bratrem Olegem odsouzen v roce 2014 za údajnou zpronevěru týkající se francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Oleg šel do vězení, Alexej dostal podmínku, přestože ho Evropský soud pro lidská práva očistil a ruský stát mu dokonce vyplatil odškodnění za nespravedlivý soudní proces.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj u moskevského soudu

Reklama

Výběr článků

Načítám