Hlavní obsah

V Německu jde před soud další bývalý dozorce z Osvětimi

Detmold

V Německu ve čtvrtek předstoupí před soud další bývalý příslušník nacistických jednotek SS a dozorce z koncentračního tábora u polské Osvětimi. Čtyřiadevadesátiletý Reinhold Hanning čelí obžalobě z podílu na vraždě nejméně 170 000 lidí.

Foto: ČTK/AP

Brána koncentračního tábora Osvětim

Článek

Hanning sloužil v Osvětimi od ledna 1943 do června 1944. Přiznává, že tábor střežil, odmítá ale tvrzení prokuratury, že také od rampy hned po příjezdu vlaků s novými vězni odváděl lidi do plynových komor, v nichž nacisté povraždili více než milión vězňů.

Je jedním ze čtyř bývalých příslušníků SS, které čeká kvůli jejich činnosti za války soud. Je mezi nimi i jedna žena. [celá zpráva]

Média upozorňují na to, že vzhledem k jejich věku, přesahujícímu 90 let (v jednom případě se jedná o 95letého muže), jde zřejmě o poslední takové procesy.

Nová stíhání umožnilo průlomové odsouzení nacistického dozorce Johna Demjanjuka před pěti lety. Soud tehdy vynesl trest, ačkolivnebyly k dispozici důkazy o přímé účasti obžalovaného na vraždění.

Loni pak soud v Německu vynesl čtyřletý trest nad 94letým „účetním“ z Osvětimi Oskarem Gröningem, který u rampy třídil cennosti vězňů, takže věděl o tom, že ti lidé jsou posíláni na smrt. [celá zpráva]

Anketa

Je správné, že Německo i 70 let od konce války soudí nacistické zločince?
Ano
80,3 %
Ne
19,7 %
Celkem hlasovalo 659 čtenářů.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám