Hlavní obsah

Jen jsem plnil rozkaz, vinu nenesu. Eichmann se před popravou hájil v dopise prezidentovi

– Jeruzalém

Nacista Adolf Eichmann, strůjce holokaustu, který organizoval zatýkání, přesuny a vraždění šesti miliónů Židů v koncentračních táborech, protestoval proti svému odsouzení k smrti izraelským soudem. Ve svém odvolání prohlašoval, že je nevinný a za hrůzy holokaustu nebyl zodpovědný. Izrael nyní dokument zveřejnil.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Eichmann u soudu v Izraeli

Článek

Eichmann, který se účastnil konference nacistů u jezera Wannsee v roce 1942, na níž bylo rozhodnuto o vyhlazení Židů v Evropě, po svém odsouzení poslal koncem května 1962 vlastnoručně psaný třístránkový dopis tehdejšímu izraelskému prezidentovi Jicchaku Ben Cvi. Byl přesvědčen, že soudci se „zásadně mýlili“ v tom smyslu, že nebyli s to vcítit se do válečné atmosféry a situace, v níž musel Eichmann plnit úkoly.

„Není pravda, že já sám jsem byl perzekutor při pronásledování Židů,” psal Eichmann izraelskému prezidentovi. Jako dříve se hájil, že pouze jednal podle rozkazu: „Nebyl jsem odpovědným vůdcem, a jako takový se necítím vinen.“

Připustil však, že byl „svědkem nevyslovitelných hrůz“ vůči Židům, a označil je za „nejhorší zločiny“.

Závěr Eichmannova dopisu

Eichmann po válce uprchl do Jižní Ameriky, kde ho vystopovala izraelská tajná služba Mossad a unesla ho. Soud v Izraeli ho odsoudil k smrti. Prvního června 1962 ho pověsili. Byl to první a zatím také poslední oficiálně vykonaný rozsudek smrti v dějinách novodobého Izraele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám