Hlavní obsah

V Mariupolu se vzdalo skoro tisíc obránců oceláren, uvedlo ruské ministerstvo

– Moskva

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se za poslední den vzdalo skoro 700 ukrajinských obránců mariupolských železáren Azovstal a že za dva dny jich složila zbraně skoro tisícovka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při evakuaci Azovstalui vynášeli zraněné na nosítkách, zajaté bojovníky převezli do Ruskem ovládané OlenivkyVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve středu řekl: „V Mariupolu se bojovníci nacionalistické jednotky Azov a ukrajinští vojáci dále vzdávali. Za posledních 24 hodin se jich vzdalo 694 včetně 29 zraněných.“ Dodal, že celkem se vzdalo už 959 obránců Azovstalu včetně 80 raněných. Celkem 51 zraněných potřebovalo hospitalizaci, převezli je do Novoazovsku v samozvané Doněcké lidové republice.

Vojáci se začali vzdávat v pondělí, uvedla ruská agentura RIA Novosti.

I když ukrajinští představitelé včetně prezidenta Volodymyra Zelenského mluvili o evakuaci obránců na území pod kontrolou Ruska, Moskva o nich mluví čistě jako o zajatcích. Rusové zdravé vojáky převezli do bývalého vězeňského zařízení v Olenivce poblíž Doněcku, jenž je ovládán separatisty.

Kyjev oznámil, že obráncům nařídil, aby nepokračovali v boji, protože splnili svůj bojový úkol chránit civilisty, kteří se skrývali v ocelárnách, a vázali početné ruské jednotky.

Z Azovstalu evakuovali 260 ukrajinských vojáků

Evropa

Měli se vydat se do rukou nepřítele, protože není jiná možnost, jak je zachránit.

Poté, co se vzdalo prvních 264 vojáků, sdělila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Majlarová, že další v areálu zůstali. Není jasné, kolik jich tam mělo být a zda se všichni vzdali. Zejména příslušníci pluku Azov se mohou obávat špatného zacházení.

Vyšetřování zajatců

Ruský vyšetřovací výbor zajatce vyslechne, prověří jejich identitu a prozkoumá jejich případné zapojení do zločinů proti civilním obyvatelům. Podle ženevských konvencí je ale zajatec, který má mít u sebe vojenskou knížku, povinen uvést pouze své nacionále, jméno, hodnost a datum narození.

Z formulace agentury RIA Novosti, která informuje o počtu vojáků, kteří se vzdali, je jasně patrné, že rozlišuje mezi příslušníky praporu Azov a ukrajinskými vojáky (v areálu bojovali i příslušníci ukrajinské námořní pěchoty).

Manželky bojovníků z Azovstalu se zlobí: Naše muže podle zradili

Válka na Ukrajině

Některá ruská média dávala najevo, že příslušníky praporu Azov nepovažuje za součást regulérních ozbrojených sil, i když jde o jednotku speciálních sil ministerstva vnitra.

V Rusku je už zahájeno trestní vyšetřování bojovníků praporu Azov.  Rusko ho považuje za hlavního nositele „nacistické“ ideologie na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám