Hlavní obsah

V Londýně poškodili demonstranti sochu Churchilla, v Bristolu jedna letěla do vody

– Londýn
Novinky, alt

V Londýně se v neděli odpoledne sešly tisíce lidí k protestu proti rasismu. Pochod se vydal k ulici Whitehall, kde sídlí vládní úřady. Tam se dav střetl s policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti shodili sochu Edwarda Colstona, obchodníka s otrokyVideo: Reuters

 
Článek

Protestovalo se také v západoanglickém Bristolu, kde lidé shodili z podstavce sochu Edwarda Colstona, anglického obchodníka, který žil na přelomu 17. a 18. století. Ve své době prodal do Ameriky 80 000 mužů, žen a dětí. Svůj majetek odkázal charitě. Demonstranti sochu shodili do vody v přístavu u řeky Avon, která nedaleko ústí do Bristolského zálivu.

Foto: Ben Birchall, ČTK/AP

Socha Edwarda Colstona letí v západoanglickém Bristolu do přístavního kanálu.

Protestující poté na místě poklekli, aby symbolicky vyjádřili podporu Georgi Floydovi, který zemřel poté, co mu americký policista ve městě Minneapolis devět minut klečel na krku. Následně začaly velké demonstrace proti policejní brutalitě v amerických městech a přelily se i do některých světových měst.

„Je mi už zle z toho, jak musím svým dětem vysvětlovat, že jsou černé pleti a musí se podle toho chovat, musí pracovat desetkrát více, aby to někam dotáhli. Mám toho dost a nechci, aby jednou musely dělat to samé,” řekla agentuře Reuters jedna z protestujících v Londýně Fiona Collinsová.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Poškozená socha Winstona Churchilla v Londýně.

V britské metropoli demonstranti poškodili sochu Winstona Churchila, na podstavec nastříkali nápis „Byl to rasista” a na samotnou sochu nalepili ceduli s nápisem „Black Lives Matter (na životech černochů záleží).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a co mu předcházelo.Video: DRAGON WOK/DARNELLA FRAZIER, AP

Reklama

Výběr článků

Načítám