Hlavní obsah

V Libyi zadrželi bratra a otce atentátníka z Manchesteru. Kvůli vazbám na IS a Al-Káidu

– Tripolis/Londýn • Aktualizováno

Libyjská policie zadržela v metropoli Tripolisu mladšího bratra pachatele teroristického útoku v Manchesteru, uvedla ve středu agentura Reuters. Zadržen byl podle AP i jeho otec, který měl blízko k Al-Káidě. Podle listu The Daily Mail byl také odpoledne zadržen pátý podezřelý ve Wiganu. V podvečer pak policie zadržela v souvislosti s útokem i jednu ženu.

Foto: Darren Staples, Reuters

Pieta na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k uctění obětí teroristického útoku

Článek

V Tripolisu byl zadržen být dvacetiletý Hashem Abedi. Zajistit ho měla speciální protiteroristická jednotka libyjské policie Rada. Podle mluvčího jednotky Ahmada bin Salama byl zatčen kvůli podezření, že má vazby na Islámský stát (IS), napsal list Express. IS kromě Sýrie a Iráku operuje také v Libyi, i když byl loni vytlačen ze Syrty.

Podle agentury AP Hashem Abedi věděl o plánech svého bratra. AP také uvedla, že byl zatčen otec atentátníka Ramadan Abedi.

Otec měl podle bývalého libyjského bezpečnostního představitele Abdala-Basita Harúna vazby na radikály, v devadesátých letech byl napojen Libyjskou islámskou bojovou skupinu LIFG, která od roku 1995 bojovala proti režimu Muammara Kaddáfího. Její členové, kteří uprchli z Libye žili většinou v Manchesteru, uvedla televize Fox News.

LIFG však nebojovala jen proti libyjskému diktátorovi, její vysoký představitel Anas Libí se podílel na atentátech Al-Káidy proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzánii. Spojována byla i s atentáty v madridských vlacích v roce 2004.

Jeden z členů skupiny, expert na nálože Abd Basat Azúz dokonce odjel do Libye a tam vedl vlastní teroristickou skupinu, na jejíž činnost dohlížel vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí.

Salman Abedi se v pondělí večer těsně po konci koncertu Ariany Grande odpálil v manchesterské aréně. Zabil 22 lidí, dalších 119 zranil, přičemž 59 z nich skončilo v nemocnici. Dvacet zraněných je ve vážném stavu.

Už v úterý byl zadržen další atentátníkův bratr Ismail.

Salman údajně plánoval jet tento týden do Saúdské Arábie a odtud do Libye, kde by strávil s rodinou ramadán. Uvedl to dopoledne jeho otec, který je v Libyii. Řekl, že když s ním před pěti dny po telefonu mluvil, působil „normálně“. Je přesvědčen o jeho nevině.

Zadržen další podezřelý

Pátý podezřelý byl podle listu The Daily Mail zadržen ve středu odpoledne ve Wiganu, když nastoupil do autobusu s podezřelým balíčkem. Policista v civilu ho srazil k zemi.

Podle BBC pak v podvečer policie zadržela i šestého podezřelého. Jde o ženu, která byla zadržena při razii na severu Manchesteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám