Hlavní obsah

V Manchesteru nevraždil osamělý vlk, ale teroristická síť

Londýn

Sebevražedný atentátník Salman Abedi z Manchesteru nejednal sám. Máme co do činění s celou teroristickou sítí, uvedla na středeční tiskové konferenci britská policie. Sebevražedný pás byl podle strážců zákona natolik sofistikovaný, že by jej Abedi sám vyrobit nedokázal.

Foto: Repro Daily Mail

Článek

„Je jasné, že je to síť. Během noci jsme zadrželi tři lidi a toto (středeční) odpoledne jsme prostřednictvím řízené exploze vnikli do domu v centru Manchesteru. Dohromady tak už byli zadrženi čtyři lidé,“ informoval šéf policie v Manchesteru Ian Hopkins.

Agentura AP ve středu zastihla Abediho otce, který žije v Tripolisu, v rodné Libyi. Tvrdí, že jeho syn nikoho nezabil a mezi zatčenými je Abediho bratr. „Nevěříme v zabíjení nevinných lidí. Takoví nejsme,“ řekl.

Bývalý libyjský bezpečnostní zdroj ale agentuře řekl, že otec Ramadan Abedi byl údajně členem salafistické povstalecké skupiny v Libyi, která se opírala o teroristickou síť Al-Káida.

Další čerstvě potvrzenou informací je fakt, že mezi oběťmi posledního útoku je i policistka, která byla v době atentátu mimo službu.

Abedi se odpálil v pondělí v noci v Manchesterské aréně po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande, který navštívilo 18 tisíc převážně mladých lidí. Zabil 22 z nich, včetně osmileté dívky a desítky dalších zranil. [celá zpráva]

Šéf záchranné služby Jon Rouse řekl televizi SkyNews, že stav 20 zraněných je nadále kritický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám