Hlavní obsah

V Británii testují nový lék blokující propuknutí covidu-19

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii začali s testy nového léku, který by měl v případě nákazy SARS-CoV-2 zabránit propuknutí covidu-19. Dvě různé monoklonální protilátky v jedné injekci dostalo v londýnské univerzitní nemocnici UCLH deset lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem.

Foto: Reuters

Koronavirus SARS-CoV-2

Článek

Testy mají zjistit, zda by zmíněné dvě monoklonální protilátky vyvinuté farmaceutickou firmou AstraZeneca mohly okamžitě neutralizovat virus a poskytnout roční ochranu před nákazou.

Lék nemá nahradit vakcínu, ale je určen pro ty lidi, kteří se dostali už do styku s nakaženými a hrozí jim, že by se infikovali. Těm už očkování nemůže pomoci, protože u toho trvá pár týdnů, než se vytvoří potřebné protilátky.

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Evropa

„Tato injekce „poskytne“ protilátky,“ řekla stanici BBC viroložka z nemocnice UCLH Catherine Houlihanová. „Přeskočí to fázi, kdy je vytváří tělo,“ dodala lékařka.

„Víme, že tato kombinace protilátek může likvidovat virus, takže doufáme, že poskytnutí této léčby injekčně by mohlo vést k okamžité ochraně proti propuknutí covidu-19 u těch, kteří byli vystaveni viru a je už pozdě jim nabídnout vakcínu.“

Postup se používá i u vztekliny

Přístup není zcela nový, podobný se používá v případě vztekliny, když neočkovaného člověka pokouše vzteklé zvíře nebo v případě, že by se planými neštovicemi nakazila těhotná.

Houlihanová plánuje, že by se do testů zapojilo na tisíc dobrovolníků, zejména lidí, kteří přicházejí do styku s nakaženými. Podmínkou je, že lidi, s nimiž se setkali, mají pozitivní test na koronavirus.

Americký lékárník úmyslně znehodnotil stovky dávek vakcíny

Zahraniční

Preparát by měl být určen například pro zdravotníky v první linii, kteří přicházejí do styku s nakaženými, pro pacienty v nemocnicích nebo pro pečovatele z domovů důchodců.

Reklama

Výběr článků

Načítám