Hlavní obsah

V Bavorsku se hroutí testování na koronavirus, na výsledky čekají desítky tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Totální kolaps testování na koronavirus zažívá německá spolková republika Bavorsko. Na výsledek testů stále čeká 44 tisíc Němců, kteří se vrátili z dovolené v zahraničí a nechali se testovat. Zhruba 900 z nich mělo mít údajně pozitivní test, ovšem nevědí o tom, a nejsou tedy v karanténě, píše server týdeníku Focus.

Foto: Michael Dalder, Reuters

V Německu je možné nechat se otestovat například na dálničním odpočívadle.

Článek

Bavorská ministryně zdravotnictví Melanie Humlová (CSU) slíbila, že se pozitivně testovaní informaci o tom, že se nakazili koronavirem, dozvědí ještě během čtvrtka.

Příčinou zpoždění je podle jejích slov nečekaně velký zájem o testování a problémy se zadáváním dat do systému. Bavorsko nabízí od 25. července lidem, kteří se vrací ze zahraničí, testy na koronavirus na letištích v Norimberku a Mnichově.

Nově nakažených koronavirem v Česku razantně přibývá

Koronavirus

Od 30. července se mohou nechat testovat lidé na hlavním nádraží v Mnichově a Norimberku a na vybraných dálničních odpočívadlech Hochfelln-Nord (A8), Inntal-Ost (A93) a Donautal-Ost (A3). Od začátku srpna se otevřelo testovací středisko na letišti v Memmingenu. Zatím se podle Humlové nechalo takto otestovat 85 tisíc lidí.

Bavorský premiér se omluvil

"Můžeme se za to pouze omluvit," konstatoval ve čtvrtek na tiskové konferenci bavorský premiér Markus Söder. "Nastal tady problém, a to poměrně velký. Ne co se týče strategie, ale co se týče provedení," dodal. Humlovou, která kvůli této situaci dvakrát nabídla své odstoupení, ale Söder neodvolá. "I nadále k ní mám důvěru," řekl.

Doposud se nechalo testovat na dálničních odpočívadlech a vlakových nádražích kolem 60 tisíc lidí. Tam vzniklo nejvíc problémů. Dalších 25 tisíc se nechalo otestovat na letištích, kde podle Humlové problémy nebyly.

Andreas Zapf, šéf Bavorského státního úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin (LGL), hovořil o „chybách“ při ručním zadávání dat. Některé formuláře testovaných byly neúplné nebo obtížně čitelné a musely se porovnávat s kódy stěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám