Hlavní obsah

Nově nakažených koronavirem v Česku razantně přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet případů nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2 v České republice razantně stoupá. Během středy přibylo 292 potvrzených případů. V zemi se tak s nákazou nyní potýká rekordních 5277 lidí.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zpravodajství on-line končíme, děkujeme za pozornost.

19:01 - Francie druhý den po sobě zaznamenala rekordní přírůstek nakažených koronavirem. Podle nové bilance přibylo 2669 případů, nejvíc od konce karantény.

18:22 - Počet potvrzených případů covidu-19 v Česku během čtvrtka stoupl zatím o 215 na celkových 19.286 od začátku epidemie. Aktuálně nemocných je rekordních 5323 lidí.

18:10 -  Ve Španělsku za poslední den přibylo téměř 3000 případů nákazy koronavirem, což je skoro dvakrát tolik než o den dříve. S covidem-19 zemřelo 26 lidí.

17:51 - Itálie bude s platností ode dneška požadovat, aby se všichni cestovatelé při návratu z Chorvatska, Řecka, Španělska a Malty nechali povinně testovat na koronavirus nebo se při příjezdu prokázali negativním testem. Příslušný dekret podepsal ministr zdravotnictví Roberto Speranza a nařízení platí zatím do 7. září, uvedla agentura ANSA. Úřady chtějí díky novému pravidlu snížit počet importovaných případů nákazy ze zemí, které nyní považují za rizikové.

17:31 - Itálie bude požadovat, aby se všichni navrátilci z Chorvatska, Řecka, Španělska a Malty nechali testovat na koronavirus. Nařízení platí do 7. září.

17:13 - V severorakouské spolkové zemi Horní Rakousy úřady registrují už 23 lidí, kteří se nakazili koronavirem o dovolené v oblíbeném chorvatském letovisku Makarská. Podle agentury APA šlo ve všech případech o turisty, kteří k moři cestovali individuálně autem. Hygienici teď proto všem, kteří se z Makarské vracejí, doporučují bedlivě sledovat případné symptomy onemocnění a případně kontaktovat zdravotníky.

16:27- Galicie na severozápadě Španělska a Kanárské ostrovy kvůli covidu-19 zakázaly kouření na veřejnosti v případě, že nelze dodržet bezpečnou vzdálenost dva metry. Zdůvodnily to mimo jiné těžším průběhem nemoci covid-19 u kuřáků, odkládáním roušky při kouření a Galicie také možným vyšším rizikem šíření nákazy cigaretovým dýmem, což ale podle některých expertů není vědecky prokázáno, uvedl deník El País. Kanárské ostrovy navíc od pátku omezí fungování nočních zábavních podniků.

16:20 - Finská vláda ve čtvrtek poprvé doporučila, aby si lidé kvůli šíření koronaviru zakrývali na veřejnosti ústa a nos. Premiérka Sanna Marinová uvedla, že roušky by měli lidé nosit tam, kde nelze dodržovat patřičné rozestupy, například v hromadné dopravě. Ve Finsku se zatím koronavirem nakazilo 7683 lidí, denní počet infikovaných v poslední době roste.

14:52 - Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek na Twitteru oznámil, že Řecko během dne vyřadí Českou republiku ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do země. Slíbil mu to prý řecký premiér.

Na testy před cestou do Řecka nemusíte, ujistil Čechy Babiš

Domácí

10:53 - Argentina a Mexiko budou vyrábět vakcínu proti nemoci covid-19 vyvinutou britskou firmou AstraZeneca ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity. Přípravek je teď ve třetí fázi testování. Podpis příslušné dohody s britskou firmou oznámili ve středu prezidenti obou zemí. Podle nich by měla být vakcína pro země Latinské Ameriky, s výjimkou Brazílie, dostupná v první polovině příštího roku.

10:30 - Na Slovensku zaznamenali 49 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Celkový počet infikovaných v zemi je 2739 a viru podlehlo 31 lidí. V Maďarsku zaznamenali během jediného dne 45 nových případů nákazy a dva lidé zemřeli. Celkem se v zemi nakazilo 4813 lidí, infekci podlehlo 607 lidí.

10:03 - Rusko oznámilo 5057 nových případů nákazy koronavirem a 124 úmrtí v uplynulých 24 hodinách. O den dříve to bylo 5102 případů a 129 úmrtí. Celkem se od začátku pandemie nakazilo v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel 907 758 lidí, z toho 15 384 nákaze podlehlo, uvedla agentura TASS.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Indická nemocnice s nakaženými koronavirem

09:56 - Indie zaznamenala nový denní rekord v počtu nově nakažených koronavirem, kterých za posledních 24 hodin přibylo bez jednoho rovných 67 tisíc. S nemocí covid-19 již v druhé nejlidnatější zemi světa zemřelo přes 47 tisíc lidí. V zemi s 1,3 miliardy obyvatel se nakazilo již téměř 2,4 milionu lidí, což je nejvíce po Spojených státech a Brazílii.

09:26 - Ukrajina zaznamenala další rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem, za uplynulý den je jich 1592. Infekce si vyžádala dalších 22 obětí na životech. O den dříve úřady hlásily 1433 nových případů. Předchozí rekord padl 8. srpna, kdy bylo 1489 nově nakažených.

08:43 - V Německu téměř 30 procent případů, u nichž byl prokázán koronavirus, se nakazilo v zahraničí. Nejvíce se jich infikovalo v Kosovu, v Turecku, Chorvatsku, Srbsku a Bulharsku.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Odebírání vzorku pro zjištění nákazy koronavirem

05:52 - V Německu se i nadále zvyšuje denní přírůstek případů koronaviru. Za posledních 24 hodin jich země zaznamenala 1445. V souvislosti s covidem-19 zemřeli v Německu další čtyři lidé, čímž celková bilance úmrtí od počátku epidemie v zemi vzrostla na 9211. Koronavirus se celkem prokázal u 219 964 lidí, bezmála 200 tisíc pacientů se již vyléčilo.

05:35 - Od začátku epidemie koronaviru se v Česku nakazilo 19 075 lidí. Vyléčilo se 13 407 infikovaných. Nákaze podlehlo 391 infikovaných.  Aktuálně s nemocí bojuje 5277, z nichž je 131 v nemocnici.  

Denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku se v úterý oproti pondělí zdvojnásobil. 

Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel tam ale klesá. Zatímco podle pondělních údajů to bylo 82 lidí, podle posledních údajů ministerstva je to zhruba 52 nakažených. Následuje Klatovsko se zhruba 41 případy a Praha s 28 případy. Přes 20 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel mají ještě okresy Praha-východ a Příbram. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený jen v okresech Sokolov, Tachov, Jeseník a Bruntál. 

04:48 - Brazílie hlásí přes 55 tisíc nakažených za den. V zemi, kde žije 210 milionů lidí, se od počátku epidemie celkem koronavirem nakazilo 3 164 785 lidí, z nichž 104 201 zemřelo. Země je tak po Spojených státech co do počtu potvrzených případů i úmrtí druhou nejhůře zasaženou zemí na světě koronavirem.

04:40Jorge Rodríguez, venezuelský ministr informací a blízký poradce tamního prezidenta Nicoláse Madura, oznámil, že se u něj prokázala nákaza koronavirem. Stal se tak dalším z řady venezuelských vysoce postavených vládních činitelů, který se infikoval. Nakazil se mimo jiné muž číslo dvě vládní socialistické strany Diosdado Cabello či ministr ropného průmyslu Tareck el Aissami.

04:35 - Přírůstek nových případů nákazy koronavirem v australském státě Viktorie, který je ohniskem epidemie v zemi, zpomalil. Austrálie ve čtvrtek oznámila 290 nových případů, což je nejméně od 20. července. Koronavirus se v Austrálii od propuknutí nákazy potvrdil u více než 22 500 lidí, z nichž 361 zemřelo.

04:25 - Nový Zéland ohlásil 13 dalších případů domácího přenosu infekce a jednoho nakaženého, u kterého se koronavirus prokázal po návratu ze zahraničí. První případy domácího přenosu koronaviru se poprvé po více než 100 dnech objevily v úterý v Aucklandu na novozélandském Severním ostrově.

04:15 - Chilské úřady oznámily, že po bezmála pěti měsících částečně uvolní přísná karanténní opatření zavedená kvůli epidemii covidu-19 v centru hlavního města Santiago de Chile. Otevřou se veškeré podniky a obchody, navštívit je budou však moci jen lidé žijící nedaleko. Karanténní opatření navíc zůstanou platná o víkendech. Celkem země s 18 miliony obyvatel od prvního potvrzeného případu zaznamenala 351 419 nakažených, z nichž 10 205 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám