Hlavní obsah

Třetina lidí má „covidové potíže” i čtvrt roku po nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Více než třetina lidí, kteří prodělali covid-19, má ještě tři až šest měsíců poté nejméně jeden přetrvávající příznak. Podle listu The Guardian to plyne z nové studie více než 270 000 případů z USA, kterou provedly Oxfordská univerzita, Národní institut pro výzkum zdraví (NIHR) a Oxfordské středisko biomedicínského výzkumu (BRC). Studii zveřejnil časopis PLOS Medicine.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Muž s těžkým průběhem onemocnění covid-19 dýchá přes kyslíkovou masku na jednotce intenzivní péče v Bukurešti.

Článek

„U více než třetiny lidí byl tři až šest měsíců po prodělání covidu-19 diagnostikován nejméně jeden ze symptomů dlouhého covidu,“ uvedl klinický specialista NIHR Max Taquet.

Nejčastějšími přetrvávajícími potížemi byly problémy s dýcháním a břišní (abdominální) potíže, které mělo tři až šest měsíců po prodělání covidu-19 po osmi procentech lidí. Bolestmi v krku a únavou trpělo po šesti procentech, bolestmi hlavy pak pět procent.

V Anglii postihl dlouhý covid dva miliony lidí

Evropa

Úplně nejčastější však byly úzkosti a deprese, jimiž trpělo 15 procent lidí. Problémy s dezorientací a kognitivními funkcemi měla čtyři procenta pacientů, bolesti svalů půldruhého procenta, jiné bolesti pak sedm procent. Alespoň jednu z těchto potíží mělo čtvrt až půl roku po prodělání nemoci 37 procent lidí, kteří měli covid-19.

„Výsledky ukazují, že významná část lidí ve všech věkových skupinách může být postižena širokým spektrem příznaků a potíží v šesti měsících po prodělání covidu-19,“ poznamenal Taquet.

Výzkum ukázal, že příznaky dlouhého covidu jsou častější u pacientů, kteří byli hospitalizováni, a o něco málo častější u žen. U hospitalizovaných se častěji projevovaly problémy s kognitivními funkcemi a únava, u nehospitalizovaných byly častější bolesti hlavy.

Jedno procento nakažených se následků covidu nezbavilo ani za půl roku

Koronavirus

Studie také srovnávala přetrvávající potíže po covidu-19 s těmi po chřipce. Ukázalo se, že potíže jsou podobné, ale u chřipky postihuje těchto devět symptomů mnohem méně lidí a potíže trvají mnohem kratší dobu.

„Je to další šíp z toulce proti nepravdivému tvrzení, že covid-19 je jako chřipka,“ řekl listu The Guardian profesor Amitava Banerjee, který se specializuje na vyhodnocování klinických dat, ale do samotné studie se nezapojil. Dodal, že množství případů dlouhého covidu je podhodnocené, protože symptomů je více než zkoumaných devět.

Už dříve jiný výzkum ukázal, že přetrvávající potíže po covidu měla desetina žáků druhého stupně a třetina učitelů, kteří nemoc prodělali.

Dlouhý covid je u dětí a adolescentů vzácnější, než se myslelo

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám