Hlavní obsah

Už žádné obchody s Ruskem! Lidé ulehli před Říšský sněm v Berlíně jako mrtví v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

„Žádné obchody s Ruskem“ bylo motto tisíců lidí, kteří si ve středu lehli na zem před budovou Říšského sněmu, aby tím vyjádřili podporu Ukrajině a uctili památku obětí ruské agrese. Dav protestujících současně vyzýval k uvalení embarga na dovoz ruské ropy a plynu do Evropy. Akce se podle organizátorů účastnilo kolem pěti tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před Říšským sněmem v Berlíně si na podporu Ukrajiny lehly na zem tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Jedním z těch, kteří se středečního protestu účastnili, byla osmnáctiletá Marina Dovgalová z Charkova, které se s částí rodiny podařilo dostat do Německa. „Je pro mě důležité nadále chránit svou zemi, i když jsem v zahraničí. Proto jsem dnes tady,“ vysvětluje.

Putinovo zdůvodnění války je podobné jako Hitlerovo. Rusko je národ, který jiným zemím upírá právo na existenci. Je na čase, aby občané i politici uznali plnou vážnost situace.
Dietmar K., účastník protestu

Její rodiče jsou stále na Ukrajině a ona se o ně bojí. Pro Dovgalovou je důležité, aby se vyslal signál proti válce, proti Putinovi.

Foto: Reuters

Před Říšským sněmem v Berlíně si na podporu Ukrajiny lehly na zem tisíce lidí

Foto: Reuters

Demonstranti leželi jako mrtvoly symbolizující oběti války na Ukrajině

Mezi demonstranty byl také Dietmar K. „Jsem tu dnes, protože nejpozději od Buče je jasné, že fašismus přichází do Evropy přes Rusko. Rusko musí tuto válku prohrát, ať to stojí, co to stojí,“ řekl šestapadesátiletý muž.

„Putinovo zdůvodnění války je podobné jako Hitlerovo. Rusko je národ, který jiným zemím upírá právo na existenci. Je na čase, aby občané i politici uznali plnou vážnost situace. To se ještě nestalo,“ dodal. Chce také, aby Německo podporovalo ukrajinskou armádu mnohem více než nyní.

Foto: Reuters

Tisíce lidí si lehly na zem před Říšským sněmem v Berlíně

Německo stále Rusku platí válku

Oleksandra Keudelová je jednou ze spoluorganizátorek protestní akce. „Nemůžeme nečinně přihlížet válečným zločinům, které Rusko páchá,“ říká a současně vysvětluje, proč akci pomáhala připravit: „Německé peníze stále proudí směrem k Rusku. Jsme tady, protože Německo a EU platí za tyto válečné zločiny. Protože miliony eur za plyn financují ruskou válečnou mašinérii.“

Rusko už zesílilo útoky na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Na závěr si lidé lehli na trávník - mnozí v poloze, v níž byly nalezeny některé oběti masakru v ukrajinském městě Buča, který Kyjev a Západ přisuzují ruským okupačním silám. Moskva podíl na vraždění odmítá.

Výběr článků

Načítám