Hlavní obsah

Unijní sankce zbídačí především obyčejné Rusy, stěžuje si Medveděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nové sankce Evropské unie poškodí obyčejné Rusy, prohlásil v úterý místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý premiér a prezident Dmitrij Medveděv. Motivem sankcí je podle něj nenávist. Agentura Interfax uvádí, že dopady sankcí pociťuje 86 procent ruských podniků.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Článek

„Oni nás nenávidí! Základem těchto rozhodnutí je nenávist vůči Rusku, vůči Rusům a všem obyvatelům Ruska,” napsal Medveděv na Telegramu s tím, že opatření přijatá Bruselem nebudou mít zásadnější dopad na velké ruské společnosti, politiky nebo hospodářství, nýbrž na domácnosti.

Prezidenti a premiéři členských zemí evropského bloku se v pondělí na závěr prvního dne unijního summitu shodli na zavedení dalšího balíku sankcí, které mají postihnout Rusko za jeho válku proti Ukrajině.

Evropa musí ukázat sílu, schválit šestý balík sankcí proti Rusku, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Tlak na Moskvu se zvýší mimo jiné embargem, které se má týkat více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Sedmadvacítka zakáže dovoz suroviny tankery, zatímco přeprava ropovodem Družba má mít výjimku. Český premiér Petr Fiala tuto dohodu označil za výborný výsledek.

Medveděv tvrdí, že cílem opatření mířících na ruskou ropu a plyn je přimět ruskou vládu zavést rozpočtové škrty. „Embargo na nákup ruského plynu a ropy? Totéž: snížit příjmy do rozpočtu a přinutit stát přestat plnit sociální závazky jako například zvýšit platby v souladu s inflací,” uvádí Medveděv.

Sankce dopadají na 87 procent podniků

Interfax s odvoláním na obhájce práv podnikatelů Borise Titova píše, že dopad protiruských sankcí pociťuje 86,8 procenta podniků v Rusku. Asi 77 procent majitelů uvedlo, že se buď přizpůsobili, nebo doufají, že se jim to podaří v budoucnu. Více než 11 procentům podnikatelů se přizpůsobit nepodařilo a své aktivity ukončili zcela nebo částečně.

Čaputová se potkala se Zelenským. V Kyjevě podpořila přijetí Ukrajiny do EU

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám