Hlavní obsah

Ukrajinská vlajková loď byla potopena, zřejmě aby nepadla do rukou Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské námořnictvo zřejmě samo potopilo svou vlajkovou loď, fregatu Hetman Sahajdačnyj. Záběry na sociálních sítích i satelitní snímky ji zachycují částečně potopenou a nakloněnou v přístavu Mykolajiv. Podle ruského listu Pravda ji potopili sami Ukrajinci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská vlajková loď Hetman Sahajdačnyj na záběrech z března 2014Video: Reuters

 
Článek

Záběry napůl potopené na levobok nakloněné fregaty se na sociálních sítích objevily ve čtvrtek.

Jak došlo k potopení fregaty o výtlaku 3100 tun vyzbrojené dělem ráže 100 mm a torpédomety a vybavené plošinou pro přistání vrtulníku, jasné není.

I když mohla být zasažena při bojích, spekuluje se, že ji potopili sami Ukrajinci, aby nepadla do rukou Rusů. Více než třicet let stará fregata by sice nepředstavovala výrazné posílení ruské Černomořské flotily, ale propagandisticky by toho mohla Moskva využít. Možnost, že by byla potopena při náletu, je nepravděpodobná, protože v přístavu nejsou patrné žádné škody.

Ukrajinské zdroje se k potopení nevyjádřily.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská fregata Hetman Sahajdačnyj

Potopena vlastní posádkou? 

O potopení fregaty vlastní posádkou ovšem informovaly 27. února pouze ruské noviny Pravda s odvoláním na server avia.pro. Ten je šířen přes ruské servery. Server uvedl, že byla zřejmě zničena samotnými námořníky, protože na ní není vidět žádné vnější poškození. Podle něj ji potopili „demoralizovaní ukrajinští námořníci“.

Stejný server podle listu Pravda uvedl, že ukrajinské námořnictvo bylo zničeno během čtyřiceti minut.

Server ovšem tvrdí, že byla fregata zničena výbuchem v Oděse, což nepotvrzují analýzy satelitních snímků provedených serverem Overt Defence, které ukazují, že loď je v Mykolajivu.

Loď čekala modernizace

Třicet let stará fregata měla být modernizována v mykolajivské loděnici, jak oznámil 13. ledna ukrajinský státní obranný podnik Ukrobronprom. Satelitní záběry pořízené v posledních deseti dnech ji však ukazují nikoli v loděnici, ale u mykolajivského nákladního terminálu.

U tohoto terminálu ji zachycuje jediný zveřejněný snímek napůl potopené lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám