Hlavní obsah

Ukrajina připravuje plné osvobození oblastí na jihu země, tvrdí Kuleba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda plánuje a připravuje úplné osvobození Ruskem okupovaných měst a obcí poblíž pobřeží Černého moře, řekl agentuře AP ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ukrajinské síly podle jeho slov již zintenzivnily svou činnost s cílem znovu získat území na jihu, protože Rusko se soustředí na východní Ukrajinu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dmytro Kuleba na tiskové konferenci po setkání se Sergejem Lavrovem

Článek

Moskva se podle Kuleby snaží o faktickou anexi Chersonu, Mariupolu a dalších okupovaných měst tím, že v nich zavádí ruské školní osnovy, ruskou měnu a nabízí Ukrajincům ruské pasy. „Jsem si docela jistý, že jakmile budou tato území osvobozena, drtivá většina lidí své ruské pasy tiše spálí v krbech,“ dodal šéf ukrajinské diplomacie.

Na otázku pokračování rozhovorů o ukončení války ministr zahraničí řekl, že mírové rozhovory se v brzké době rozhodně neuskuteční. „Rusko je i nadále ve válečné náladě a neusiluje o jednání v dobré víře. Hledají způsob, jak nás přimět k přijetí jejich ultimát, což se nestane,“ řekl Kuleba. Ukrajina podle jeho slov trvá na úplném stažení ruských sil jako na podmínce pro ukončení konfliktu.

„Bojujeme za naši svobodu, za naši územní celistvost a chceme mír. Tato válka nám byla vnucena. Nebyla to naše volba,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie. Současně apeloval na západní země, aby se urychlily dodávky zbraní. „Dokud jich nebude dost na to, abychom vyhráli, budeme stále žádat o další zbraně,“ řekl Kuleba.

Okupovaný Luhansk čelil raketové palbě

Evropa

Přiznal značné ztráty 

Ministr zahraničí přiznal, že Ukrajina utrpěla značné ztráty vojáků. Ukrajina má ale podle něj dostatek lidí ochotných vstoupit do armády. „Jediným cílem, který v této válce sledujeme, je naše přežití. Když bojujete o své přežití, nemáte na výběr. Musíte bojovat,“ řekl Kuleba.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov britskému listu The Sunday Times řekl, že prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil ukrajinské armádě, aby osvobodila ukrajinské pobřeží na jihu, které je důležité pro ekonomiku země. Reznikov dále prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly budou mít k dispozici dohromady milion vojáků.

Zelenskyj nařídil armádě dobýt zpět jih země

Válka na Ukrajině

Ruský poslanec zastupující anektovaný poloostrov Krym Michail Šeremet v reakci na vyjádření Reznikova podle agentury RIA Novosti označil snahu Kyjeva dobýt zpět jihoukrajinské regiony za „politickou agónii“ ukrajinské vlády a prohlásil, že ukrajinské síly „nemají žádnou šanci“ území zpět získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám