Hlavní obsah

Zelenskyj nařídil armádě dobýt zpět jih země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil armádě, aby znovu dobyla zpět pobřežní oblasti na jihu. K úkolu je připraveno milion vojáků, prozradil v rozhovoru pro britský list The Times ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Reuters

Volodymir Zelenskyj při návštěvě frontové linie v Záporožské oblasti.

Článek

Ukrajinský ministr obrany řekl deníku The Times, že Ukrajina shromažďuje bojové síly (jeden milion vojáků) vybavené západními zbraněmi, aby získala zpět od Ruska své jižní území.

Okupované pobřežní oblasti, které jsou životně důležité pro ekonomiku země, je potřeba dle Zelenského nezbytně dobýt.

Ukrajinci zveřejnili fotku bitevních vrtulníků dodaných z ČR

Evropa

„Chápeme, že to je z politického hlediska pro naši zemi velmi důležité. Prezident pověřil nejvyšší vojenské vedení, aby vypracovalo plány. Generální štáb nyní na úkolu pracuje a řekne, že je k úspěchu potřeba XYZ,“ vysvětlil Reznikov.

„To je moje práce. Píšu dopisy kolegům v partnerských zemích, generálové hovoří o tom, proč potřebujeme tyto typy zbraní, a pak budou učiněna politická rozhodnutí,“ vysvětlil Reznikov.

Evakuujte se, vyzvala vicepremiérka

Nedávné stažení ukrajinských sil ze dvou měst v Luhanské oblasti, ze Severodoněcku a Lysyčansku, bylo podle něj spíše taktickou ztrátou nutnou k záchraně životů než strategickou porážkou.

Ukrajinci se stáhli z Lysyčansku. Vůle k úspěchu nestačí, uvedlo velení

Evropa

Že se schyluje k velké protiofenzivě na jihu Ukrajiny, už o víkendu naznačila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, která vyzvala obyvatele Chersonské a Záporožské oblasti k útěku do bezpečí.

„Je jasné, že se tam bude bojovat, bude tam dělostřelecká palba, a proto vyzýváme (lidi), aby se urychleně evakuovali,“ řekla ve státní televizi Iryna Vereščuková. Kdy přesně k protiútoku dojde, neupřesnila.

Ukrajina chystá protiútok, vyzvala obyvatele k opuštění Chersonské oblasti

Zahraniční

První místopředseda chersonské regionální rady Jurij Sobolevskij rovněž uvedl, že obyvatelé okupované Chersonské oblasti by měli region opustit. Ti, kteří utéct nemohou, by se podle něj měli připravit na nepřátelské akce, vyhledat úkryt, vodu a jídlo.

Podle pravidelného hlášení britského ministerstva obrany pokračují ruské jednotky v ostřelování severního Donbasu, ale nezaznamenaly přes víkend žádné územní zisky. Ukrajinci pokračují v tlaku na severovýchodní Chersonskou oblast, ale rovněž bez úspěchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám