Hlavní obsah

Údajný český kontakt Safronova popírá práci pro tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čech, kterému měl ruský novinář Ivan Safronov obviněný z velezrady předat utajované materiály, popřel že by spolupracoval s českými tajnými službami. Ruský investigativní web Projekt zjistil, že Safronov měl předat materiály Martinu Laryšovi, o kterém agentura TASS ve čtvrtek s odvoláním na nejmenované a oficiálně nepotvrzené zdroje napsala, že byl spolupracovníkem českých tajných služeb.

Foto: Sofia Sandurskaya, ČTK/AP

Ivan Safronov

Článek

„Je to naprostá hloupost. Dezinformační podvrh,” odmítl uvedenou zprávu TASSu Laryš v dopise zaslaném ruské sekci BBC. Laryš přiznal, že se se Safronovem seznámil v roce 2012, když v Rusku pracoval jako zpravodaj deníku Lidové noviny. Spolupracovali však na profesionální úrovni čistě jako kolegové ”na tématech souvisejících s politikou, ekonomikou a bezpečností”.

Safronova zadrželi ruští agenti 7. července a soud na něj uvalil vyšetřovací vazbu do 6. září. Podle vyšetřovatelů jej v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. Měl pro ni shromažďovat a předávat informací o dodávkách ruských zbraní do Afriky a o působení ruských ozbrojených sil na Blízkém východě. Svůj úkol podle ruské tajné služby FSB splnil v roce 2017. Konečným příjemcem tajných informací prý byly Spojené státy.

Rusko-česká špionážní aféra: Poradce šéfa Roskosmosu měl dávat ČR tajné informace

Evropa

„Stále nechápu, proč byl zadržen. Také jsem nerozuměl oficiálnímu důvodu, protože Ivan byl novinář - to znamená, že neměl a nemohl mít přístup k utajovaným materiálům, protože v žurnalistice se nepracuje s utajovanými materiály,” citovala BBC z dopisu, který Laryš rovněž zaslal Safronovovým advokátům.

Laryš je přesvědčený, že Safronov nemohl ve své práci narazit na státní tajemství: „Kdo by mu ho dal a proč? Kdyby se to vůbec stalo, měl by být zadržen ten, kdo mu tajemství předal, a ne Ivan, který dokázal psát pravdivé, ale ostré, a proto pro mnohé u moci politicky nepříjemné články.”

Rusko obvinilo Safronova z vlastizrady, donášení české rozvědce nepřiznal

Evropa

Jeden ze Safronovových obhájců Ivan Pavlov považuje Laryšův dopis za potvrzení toho, že se jeho klient žádné velezrady nedopustil. „Jestliže se nejprve objeví tvrzení, že Laryš je spojen s českými tajnými službami, a on sám to pak odmítá, znamená to, že je tomu třeba věnovat pozornost. Laryšův dopis umožní obhájcům úspěšněji argumentovat proti FSB a v konečném důsledku může dokládat, že se náš mandant žádné velezrady nedopustil,” řekl Pavlov agentuře TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám