Hlavní obsah

Rusko-česká špionážní aféra: Poradce šéfa Roskosmosu měl dávat ČR tajné informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Rusku v úterý zadrželi poradce generálního ředitele vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova pro podezření ze špionáže pro české tajné služby. Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) nejdříve informovala, že Safronov měl předávat informace jedné ze zemí NATO, jeho advokát pak podle agentury TASS upřesnil, že mělo jít o Českou republiku. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až 20 let vězení.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ivan Safronov, kterého v Rusku podezírají, že předával tajné informace Česku

Článek

Safronovův případ má souviset s předáním informace o ruských dodávkách zbraní na Blízký východ a v Africe českým tajným službám, uvedl v úterý večer po jednání soudu o uvalení vazby na zadrženého Safronovův obhájce Jevgenij Smirnov.

„Případ se týká předání vojensko-technických informací o dodávkách ruských zbraní na Blízký východ a do Afriky českým tajným službám v roce 2017,“ uvedl Smirnov.

Safronov, jenž v minulosti pracoval jako redaktor listů Kommersant a Vedomosti, při jednání před soudem řekl, že se necítí vinen. Safronovova obhajoba se pozastavila nad tím, že spis proti němu má už celkem sedm svazků, ačkoli byl zahájen až 6. července. Obhájci se také postavili proti požadavku FSB, aby podezřelý zůstal ve vazbě. Soud ale ruské tajné službě vyhověl a stanovil délku vazby do 6. září.

Roskosmos oznámil, že proti Safronovovi, který je poradcem generálního ředitele agentury Dmitrije Rogozina, bylo vzneseno obvinění z vlastizrady a v současnosti probíhá vyšetřování. FSB později vydala prohlášení, podle něhož Safronov tajné službě jedné ze zemí NATO předával informace o "vojenské a technické spolupráci, obraně a bezpečnosti Ruské federace".

Peskov: S novinařinou to nesouvisí

Ruská tisková agentura Interfax uvádí, že podle jejího zdroje by zadržení Safronova mohlo souviset s jeho předchozí žurnalistickou prací a s publikovanými články na armádní témata. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, jehož citoval Interfax, řekl, že zatčení Safronova s jeho novinářskou prací souvislost nemá.

Safronov je poradcem generálního ředitele agentury Roskosmos od poloviny května. Předtím pracoval pro deník Vedomosti a dříve pro list Kommersant. Z Kommersantu byl společně se zástupcem politické redakce propuštěn kvůli nedodržení novinářských standardů v souvislosti s článkem, který spekuloval o demisi vlivné předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové. Ze solidarity s oběma redaktory podalo výpověď jedenáct jejich kolegů.

Otcova podivná sebevražda

Zatčený Safronov je jmenovec svého otce Ivana Safronova, který taktéž pracoval v deníku Kommersant a psal o armádních tématech. Ten v březnu roku 2007 zahynul při pádu z okna.

Po jeho smrti se začaly objevovat dohady, zda šlo skutečně o sebevraždu, a jeho kolegové z redakce poukázali na to, že novinář před smrtí pracoval na materiálu o tajných dodávkách ruských zbraní na Blízký Východ prostřednictvím Běloruska, který by po publikování mohl vyvolat skandál. Závěr vyšetřování moskevské městské prokuratury byl ten, že Safronov skoncoval z osobních důvodů se životem.

Reklama

Výběr článků

Načítám