Hlavní obsah

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Aktualizováno

Ukrajinské síly dál brání ruskému postupu u řeky Severní Doněc nedaleko obce Bilohorivka na východě Ukrajiny. Vyplývá to ze satelitních snímků společnosti BlackSky, napsal server CNN, podle kterého intenzivní boje pokračují ve stejném ohybu řeky, kde Rusko vystavělo dva pontonové mosty. Mosty Ukrajinci zničili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mostyVideo: Reuters

 
Článek

Satelitní snímky pořízené ve čtvrtek odpoledne zobrazují kouř stoupající z hustého lesa západně od řeky.  Bojuje se v oblasti, kde byly umístěny ruské mosty.

Podle ukrajinského generálního štábu je zničili dělostřelci 17. tankové brigády.

I přes silnou kouřovou clonu lze vidět objekt – podle všeho třetí most ruských jednotek – který překlenuje celou řeku. Snímky pořízené bezpilotními letouny ukazují, že dva předchozí mosty již přes Severní Doněc nevedou.

Ruské síly selhaly v tom, aby dosáhly významného postupu navzdory soustředění sil v oblasti
ze zprávy britské rozvědky

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ve středu uvedl, že se ruští vojáci dál snaží vybudovat mosty přes řeku. Uvedl také, že je Ukrajinci opakovaně vyhazují do povětří. Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek v pravidelném hlášení oznámil, že se ruským silám podařilo překročit Severní Doněc u města Lyman, tedy výš proti proudu řeky.

Podle některých informací se naopak Ukrajinci pokoušejí přejít přes Severní Doněc a vytlačit odtamtud Rusy.

Britská rozvědka v pátek ve svém pravidelném ranním hlášení ukrajinské úspěchy potvrdila: „Ukrajinské síly úspěšně předešly pokusu Rusů překročit Severní Doněc západně od Severodoněcku. Rusko ztratilo významné množství pohyblivých obrněných jednotek nejméně o cíle jednoho taktického uskupení o síle praporu.“

„Překročit řeku v oblasti, o kterou se bojuje, je velmi riskantní manévr a vypovídá o tlaku na ruské velitele, aby postoupily na východní Ukrajině,“ dodala britská tajná služba a shrnula výsledek ruského snažení, „ruské síly selhaly v tom, aby dosáhly významného postupu navzdory soustředění sil v oblasti.“

Obklíčení Charkova se uvolnilo, Rusy od něj vytlačili

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám