Hlavní obsah

Obklíčení Charkova se uvolnilo, Rusy od něj vytlačili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Ukrajinským vojákům se podařilo uvolnit obklíčení Charkova a zatlačit ruské jednotky do vzdálenosti 45 km od města. Ukrajinská vlajka zavlála nad vesnicí Molodova ležící jen 20 km od ruských hranic. Osvobozen byl i Pytomnyk. Ukrajinské síly se také přiblížily k ruským zásobovacím cestám vedoucím okolo Charkova k Izjumu.

Foto: Reuters

Vrak zničeného ruského tanku T-90M

Článek

„Ukrajinský protiútok severně od Charkova zatlačil ruské vojáky do defenzivy a úspěšně zmenšil dělostřelecký tlak na město Charkov,“ uvedl ve středu washingtonský Institut pro studium válek (ISW). „Vyžádá si to posílení a doplnění (ruských jednotek) s cílem předejít dalšímu ukrajinskému postupu k ruské hranici,“ dodal.

„Díky úspěšným ofenzivním operacím naši obránci osvobodili Čerkaski Tyšky, Ruski Tyšky, Rubižne a Bajrak,“ uvedl ve středu vojenský správce Charkovské oblasti Oleh Synehubov na Telegramu. Později oznámil ukrajinský generální štáb, že se podařilo osvobodit i Pytomnyk.

Ostřelování slábne

Synehubov dodal, že tvrdé boje pokračují a město je pod palbou. Postup však městu ulevil. „Nepřítel byl vytlačen dokonce dál od Charkova a okupanti mají méně příležitosti střílet na oblastní středisko,“ řekl.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce u Charkova

To potvrdil i ISW: „Dělostřelecký tlak na severovýchodní předměstí Charkova byl zmírněn, což naznačuje, že ukrajinské síly úspěšně vytlačily ruské síly z velké části oblasti, odkud mají Charkov v dostřelu.“

Pentagon už 9. května uvedl, že ruské jednotky byly zatlačeny zpět do vzdálenosti 45 km od Charkova.

Rusové převážejí padlé z Ukrajiny v noci po malých skupinách

Evropa

Rusové přecházejí do obrany 

I proruský kanál na Telegramu Radkova přiznal, že ruské jednotky v oblasti čelí ukrajinské ofenzivě a ustupují. Rusové ale drží obranou linii v Lipcach. Ukrajinským silám se však povedlo ovládnout 10 km vzdálené Ternove a dostali se tak východně od Charkova k hranici s Ruskem.

Podle kanálu Radkova chtějí Ukrajinci přejít přes Severní Doněc u Čepilu s cílem narušit ruské zásobovací linie k ruským jednotkám soustředěným u Izjumu vzdáleného odsud 40 km. Ukrajinské síly podle něj postupují i k Lymanu.

„Okupanti jsou zatlačováni,“ uvedl podle agentury AFP v noci na středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové uvedli, že prostudují údaje o výcviku Čechů pro boje na Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám