Hlavní obsah

Turecko slíbilo Ázerbájdžánu veškerou pomoc, o kterou požádá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Baku

Turecko udělá vše, co je nutné, pokud Ázerbájdžán požádá o vojenskou podporu, prohlásil ve středu podle agentury Reuters turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zkritizoval „bojechtivou“ tureckou rétoriku povzbuzující Ázerbájdžán k dobytí Náhorního Karabachu. Označil to za nepřijatelné. Dodal nicméně, že nemá žádné důkazy o přímém zapojení Turecka do konfliktu.

Foto: Turkish Foreign Ministry, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu při setkání s ázerbájdžánským velvyslancem v Turecku Hazarem Ibrahímem.

Článek

Çavuşoglu řekl agentuře Anadolu, že „Turecko udělá vše potřebné“, pokud Baku požádá Ankaru o podporu. Dal ale najevo, že si myslí, že to nebude potřeba. Podle něj Ázerbájdžán vede boj s okupanty své země a je schopný ubránit svá práva v Náhorním Karabachu. „Jejich vlastní síly bohatě dostačují na boj s nezákonnou arménskou okupací.“

Zdůraznil, že Ázerbájdžán bojuje, aby ochránil své území. „Kde ve světě se zachází s okupovanými a okupanty stejně?“ položil řečnickou otázku turecký ministr zahraničí a dodal, že země požadující příměří by „měly naléhat na Arménii, aby se stáhla z okupovaných území patřících Ázerbájdžánu“.

Armény obývaný Náhorní Karabach je součástí Ázerbájdžánu, ale vyhlásil nezávislost a tu si udržuje za podpory Arménie. Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami u sporné horské enklávy pokračují dnes čtvrtým dnem a vyžádaly si již desítky mrtvých včetně civilistů. Baku a Jerevan přistoupily k mobilizaci záloh a vzájemně se obvinily z útoků.

V Náhorním Karabachu se tvrdě bojuje, Jerevan zvažuje uznání jeho nezávislosti

Evropa

Macron kritizoval Turecko

„Zaznamenal jsem politická prohlášení Turecka (ve prospěch Ázerbájdžánu), která jsou podle mne neuvážená a nebezpečná,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci v Lotyšsku. Dodal, že o této otázce bude ve středu večer hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ve čtvrtek s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Arménské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že turecká stíhačka F-16, která přiletěla z ázerbájdžánského vzdušného prostoru, sestřelila nad Arménií arménský bitevník Su-25. Pilot zasaženého stroje zahynul. Zprávu následně popřelo Turecko. „Arménie by se měla stáhnout z okupovaného území, místo aby se uchylovala k laciným propagandistickým trikům,“ řekl turecký mluvčí Fahrettin Altun. Zprávu Jerevanu posléze dementovalo i Baku.

Turci nám sestřelili bitevní letadlo, tvrdí Arménie

Evropa

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev uvedl, že žádné F-16 nebyly vyslány nad Náhorní Karabach. Popřel i to, že by do oblasti byli vysláni bojovníci ze Sýrie, s tím, že o tom není žádný důkaz. „Turecko je naše bratrská země a náš spojenec. Poskytuje nám jen morální podporu a my jsme mu vděčni za solidaritu,“ řekl ruským novinářům Alijev v úterý. Odmítl jakékoli rozhovory o oblasti s tím, že požadavky Arménie jsou nepřijatelné.

Přímý turecký vojenský zásah do konfliktu by znamenal zásadní zlom, upozornila agentura AFP. Dodala, že otevřená válka mezi Arménií a Ázerbájdžánem by hrozila destabilizací jižního Kavkazu a zatažením regionálních mocností, zejména Turecka a Ruska, do konfliktu.

Moskva, která se pokládá za regionálního arbitra, vyzvala k ukončení nepřátelských akcí, stejně jako Západ. Rada bezpečnosti OSN v jednomyslně přijatém prohlášení vyzvala k „okamžitém ukončení bojů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám