Hlavní obsah

Turci nám sestřelili bitevní letadlo, tvrdí Arménie

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan/Ankara

Arménské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že arménské proudové bitevní letadlo Suchoj Su-25 bylo sestřeleno tureckou stíhačkou F-16 a jeho pilot zahynul. Podle Jerevanu vnikl turecký letoun do arménského vzdušného prostoru, uvedla stanice BBC. Podle ruské agentury TASS vzlétla F-16 z ázerbajdžánského území z letiště Ganja, odkud odstartovala v 10:30 místního času.

Foto: Profimedia.cz

Arménské suchoje Su-25 při útoku na pozemní cíl

Článek

Sestřel by byl další eskalací konfliktu, který se rozhořel o víkendu. [celá zpráva]

Podle arménských zdrojů také letoun F-16 bombardoval pozice a pozemní síly arménské armády u Vardenisu mezi jezerem Sevan a společnou hranicí.

„Turecká F-16 byla v hloubce asi 60 km nad územím Arménie a letěla ve výšce 8200 metrů,“ oznámilo Arménské sjednocené infocentrum. Uvedlo, že po ní stříleli protiletadloví dělostřelci a do boje se zapojily i arménské vzdušné síly. „Naneštěstí pilot hrdinně zahynul,“ dodalo.

Turecko se zatím k arménským obviněním nevyjádřilo, ale v úterý turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu oznámil, že Turecko stojí po boku bratrského Ázerbájdžánu a podpoří ho v poli i u jednacího stolu. „Nyní chceme vyřešit problém kompletně,“ řekl novinářům po schůzce s ázerbájdžánským velvyslancem v Turecku Chazarem Ibrahímem. „Nechť je tento problém vyřešen, takže na Kavkaze zavládne mír a stabilita. Nechť jsou okupované oblasti Ázerbájdžánu osvobozeny a naši ázerbájdžánští bratři, kteří imigrovali v počtu milionu, se mohou vrátit domů,“ dodal ještě.

Reklama

Výběr článků

Načítám