Hlavní obsah

Turecko Bospor ruským lodím neuzavře

Ankara

Turecko nemůže vyhovět ukrajinské žádosti o uzavření Bosporské a Dardanelské úžiny pro ruské válečné lodě. Brání mu v tom klauzule obsažená v mezinárodních úmluvách, podle které musí být plavidlům umožněno vrátit se do jejich domovských přístavů.

Foto: Mapy.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukrajina se s žádostí o uzavření obou úžin obrátila na Turecko ve čtvrtek. Ruské lodě tudy proplouvají do Černého moře. Ačkoli Turecko invazi na Ukrajinu odsoudilo, musí se řídit konvencí z Montreux, podepsanou v roce 1936, uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Ukrajina požádala Turecko, aby Rusům zakázalo proplouvání Bosporem

Zahraniční

„Studovali jsme žádost Kyjeva, ale Rusko má na základě této konvence právo vracet lodě do své základny, v tomto případě do Černého moře,“ uvedl Çavuşoğlu. Šéf diplomacie dodal, že Turecko může ruským lodím zabránit pouze ve vyplouvání přes úžiny směrem do Egejského moře a dál.

Erdogan: Turecko stojí za Ukrajinou. A řekl jsem to i Putinovi

Evropa

Turecko je součástí Severoatlantické aliance (NATO), ale dlouhodobě udržuje přátelské vztahy s Ukrajinou i Ruskem. Prezident Recep Tayyip Erdoğan nicméně invazi na Ukrajinu neuznává, což sdělil i ruskému prezidentovi Putinovi. Současně si ale nechce poškodit dobré vztahy s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám