Hlavní obsah

Trombóz je mnohem víc po covidu než po vakcíně, ukazují britská data

– Londýn

Vzácné smrtelné případy trombóz a trombocytopenií po podání vektorových vakcín proti coronaviru od AstraZeneky výrazně oslabily důvěru v oxfordskou očkovací látku. Data z Británie ale ukázala, že různé formy trombóz jsou mnohem častější po prodělání onemocnění covid-19 než po očkování proti němu, uvedl list The Guardian.

Foto: Brittany Murray, ČTK/AP

Testování na koronavirus

Článek

Ve studii vedené profesorkou klinické epidemiologie z Oxfordské univerzity Julií Hippisley-Coxovu byla prozkoumána data 29 milionů obyvatel Anglie, jak očkovaných, tak těch, kteří prodělali covid. Srovnával se podíl lidí, kteří byli kvůli trombózám hospitalizování nebo na ně zemřeli do 28 dní po potvrzení nákazy koronavirem nebo podání první dávky vakcíny.

Johnson & Johnson napadla vakcíny od Pfizeru a Moderny, že i ony způsobují trombózu

Amerika

Data z elektronických zdravotnických záznamů ukázala, že po podání první dávky vakcíny od AstraZeneky stoupl počet případu trombocytopenie, tedy žilní trombózy spojené s poklesem množství krevních destiček a dalších typů trombóz včetně těch v mozku. Po podání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu zase stoupl počet případů trombóz a mrtvice. Rizika jsou však mnohem menší než v případě, že člověk prodělal covid.

V případě covidu se oproti průměru u zdravých a neočkovaných zvyšoval počet případů trombocytopenie o 934 případů v deseti milionech, zatímco po podání první dávky vakcíny AstraZeneca to bylo jen o 107. Případů trombóz v cévách v mozku u nakažených covidem přibylo o 1699 v deseti milionech, zatímco u očkovaných vakcínou od Pfizeru jen o 143 případů na deset milionů.

Krevní sraženiny se vyskytly u jednoho ze 100 tisíc lidí očkovaných AstraZenekou

Amerika

„Lidé by si měli být vědomi zvýšeného rizika po očkování proti covidu-19, a pokud se u nich objeví příznaky, měli by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Současně by si však měli být vědomi toho, že tato rizika jsou mnohem větší a trvají delší dobu v případě, že se nakazí virem SARS-CoV-2,“ řekla Hippisley-Coxová.

Profesorka lékařské statistiky z Oxfordské univerzity Carol Couplandová uvedla, rizika trombóz stoupají mezi 15. a 21. dnem po podání první dávky vakcíny od Pfizeru. U vakcíny od AstraZeneky je riziko trombocytopenie vyšší mezi 8. a 17. dnem.

V Německu zjistili, proč některé vakcíny způsobují trombózy. A přišli s řešením

Evropa

Starší menší studie uváděly, že riziko trombocytopenie po podání vakcíny od AstraZeneky je větší u lidí mladších padesáti let, zejména u žen.

Lékař: Jednomu ze sta hrozí při covidu úmrtí, trombóza až tisíckrát méně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám