Hlavní obsah

Johnson & Johnson napadla vakcíny od Pfizeru a Moderny, že i ony způsobují trombózu

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson hájí svou vakcínu proti covidu, jejíž používání bylo pozastaveno kvůli možnému způsobování trombóz. Společnost tvrdí, že trombózu způsobují i vakcíny od Pfizeru a Moderny, a odvolává se na zprávu, která to však nepotvrdila. V úterý se má k použití vakcíny Johnson & Johnson vyjádřit evropský úřad pro léky EMA.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vakcína společnosti Johnson & Johnson

Článek

Když bylo pozastaveno použití jednodávkové vakcíny od firmy Johnson & Johnson, což vedlo také k pozastavení dodávek do Evropy, firma se ohradila, že zprávy o krevních sraženinách se objevily u všech vakcín: „Jsme si vědomi toho, že tromboembolické případy včetně trombocytopenie byly nahlášeny u všech vakcín proti covidu-19.“ U vakcíny od AstraZeneky jsou už vedeny jako vzácný vedlejší účinek, a v Británii se proto touto vakcínou neočkují lidé pod třicet let.

Svým vyjádřením však firma napadla i vakcíny od Pfizeru a Moderny, že také vyvolávají trombózy. Odvolala se na únorovou zprávu, která zkoumala podezření asi u dvaceti případů trombocytopenií zjištěných po očkování vakcínami od Moderny a Pfizeru.

Trombózy nenastaly

Lékařka Eun-Ju Leeová, která tehdejší studii vedla, však tvrzení společnosti Johnson & Johnson striktně odmítla: „Nezjistili jsme nic ohledně krevních sraženin. Nezjistili jsme žádnou z těch hrozných věcí, které nastaly po podání vakcíny od Johnson & Johnson.“

Rozpad krevních destiček: velmi vzácná komplikace po očkování

Koronavirus

Po podání desítek milionů dávek vakcín od Moderny a Pfizeru se sice objevilo několik případů trombocytopenie, kdy poklesla hladina krevních destiček, ale nikdy nedošlo k tvorbě sraženin krve. „To jsou dvě zcela odlišné věci, je to jako jablka a hrušky,“ zdůraznila Leeová.

Po podání sedmi milionů dávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson bylo zachyceno nejméně sedm případů trombóz v mozku. V jednom případě šlo o muže během klinických testů, v šesti dalších u žen během očkovací kampaně, než byla pozastavena.

Johnson & Johnson odkládá dodávky vakcín pro Evropu

Amerika

Výrok výrobce tvrdě zkritizoval odborník na vakcíny Paul Offit, který je členem poradního výboru amerického Úřadu pro potraviny a léky (FDA), jenž vakcíny schvaluje. „Je skutečně nezodpovědné něco takového říkat,“ uvedl Offit, protože to podkopává důvěru ve vakcíny v době, kdy se proti nim v USA staví ještě hodně lidí.

„Myslím, že Paul v tom má pravdu,“ podpořil ho expert na nakažlivé nemoci William Schaffner, který působí v poradním výboru amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Stanice CNN zdůraznila, že společnost Johnson & Johnson v e-mailech neodpověděla na otázku, proč o krevních sraženinách tvrdila nepravdu.

MRNA vakcíny od Moderny a Pfizeru využívají jiné technologie než vakcíny od AstraZeneky a firmy Johnson & Johnson. Evropská unie už dala najevo, že pro další roky s očkováním vakcínami od AstraZeneky a firmy Johnson & Johnson nepočítá.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám