Hlavní obsah

Tři dny před slovenskými volbami podle průzkumu předstihla opozice vládní Směr

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Obrat v patnáct let trvající politické realitě naznačuje poslední průzkum před sobotními parlamentními volbami na Slovensku. Podle něj lidé dají nejvíce hlasů hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Dosavadní dlouholetý hegemon, Směr - sociální demokracie Roberta Fica, má skončit s odstupem několika procent až na druhém místě. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného agenturami Focus a AKO od 20. do 24. února 2020 a objednaného občanskou iniciativou 50.dní.sk.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič.

Článek

OLaNO by podle tohoto průzkumu získalo 19,1 procenta hlasů a Směr 15,6 procenta. Na třetím místě by se umístila Lidové strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, které by dalo svůj hlas 9,8 procenta Slováků.

Dále podle průzkumu následuje koalice Progresivní Slovensko/Spolu se ziskem 9,4 procenta, strana Jsme rodina (7,2 procenta) a Svoboda a Solidarita (sedm procent).

Předvolební vějička slovenské vládní koalici nevyšla. Dálniční známky zrušit nestihne

Evropa

Propad zaznamenala strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky, které by podle šetření dalo hlas 6,6 procenta voličů. Do parlamentu by pak se nedostalo Křesťanskodemokratické hnutí (4,8 procenta) ani současné vládní strany Most-Híd (3,9 procenta) a Slovenská národní strana (3,4 procenta).

Na Slovensku už v těchto dnech platí moratorium na zveřejňování výsledků průzkumů veřejného mínění, výsledky tak slovenská média zveřejnit nesmí. Průzkum si objednalo přes 9000 lidí, kteří na anketu přispěli finanční částkou a výsledky dostali mailem.

Parlamentní volby na Slovensku se konají v sobotu 29. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám