Hlavní obsah

Testy pro Čechy pustily Tatrám žilou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko zařadilo od 18. září Českou republiku mezi rizikové země z hlediska šíření koronaviru, do země tak mohou z našeho území přijet jen lidé s negativním testem na covid-19. Počet českých turistů ve slovenských horách obratem prudce klesl.

Foto: Tomáš Rucký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Po zavedení opatření na společných hranicích jsme i my na chatě pocítili rapidní úbytek češtiny,“ řekl deníku Sme Pavol Kulanga, majitel horské chaty.

Čeští turisté pobyty většinou zrušili nebo je přeložili na příští rok
Marián Galajda, Tatry Mountain Resorts

Po domácích turistech tvořili čeští návštěvníci dlouhodobě nejpočetnější skupinu ve slovenských horách. Letos v létě bylo cítit, že čeští turisté považovali Slovensko za bezpečnou zemi z hlediska pandemie a vyrazili tam ve značném počtu.

Obsazenost méně než třetina

Chatař Kulanga však říká, že ho těší, že někteří čeští turisté zavítali i ve druhé polovině září do slovenských hor navzdory povinnosti podstoupit test na covid-19. „Je pravděpodobné, že situace se v dalších týdnech nijak výrazně nezlepší, ale věříme, že potřeba vidět Tatry bude dost silná a lákavá, aby test podstoupili,“ vyslovil naději chatař.

Slovensko očekává přes tisíc infikovaných denně

Koronavirus

Podle Lucie Blaškové, ředitelky oblastní organizace cestovního ruchu Region Vysoké Tatry, češtinu je v současnosti slyšet v Tatrách spíš výjimečně. „Čeští turisté opustili Tatry víceméně hned po vyhlášení zmíněného omezení. Tatry se odchodem zahraničních hostí dramaticky vyprázdnily,“ dodala Blašková.

Hoteliéři upozorňují, že nepřijíždějí ani hosté s rezervovanými zájezdy, a tudíž se obsazenost na nejbližší dva měsíce pohybuje jen kolem třiceti procent. „Čeští turisté pobyty většinou zrušili nebo je přeložili na příští rok,“ konstatoval Marián Galajda, manažer společnosti Tatry Mountain Resorts.

Nejvýrazněji se to projevilo na návštěvnosti aquaparků, oblíbeného cíle především rodin s dětmi. A výhledy na zimní sezónu jsou zatím nejisté.

Výlet se prodraží
Od 18. září se Češi při vstupu na Slovensko musí prokázat negativním testem na covid-19.
Nesmí být starší než 72 hodin.
Pokud ho nemají, musí do karantény.
Test v ní absolvují nejdříve pátý den.
PCR test vyjde až na 1900 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám