Hlavní obsah

Sulík vs. Matovič: teď už je to kdo s koho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Při hlasování ve slovenském parlamentu se podle Richarda Sulíka, předsedy vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) a ministra hospodářství, vytvořila nová koalice s fašisty. „Tiše nám tady vznikla koalice s fašisty, která může napáchat další velké škody například ve veřejných financích,“ upozornil Sulík.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič

Článek

Poslanci slovenského parlamentu totiž prolomili veto prezidentky Zuzany Čaputové, která vrátila do parlamentu část tzv. protiinflačního balíčku vypracovaného ministrem financí Igorem Matovičem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO).

Slovenští poslanci přehlasovali veto Čaputové

Zahraniční

K tomu, aby se tak stalo, pomohli Matovičovi poslanci jeho strany OLaNO, vládní strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a nezařazení poslanci, kteří se do parlamentu dostali na kandidátce Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby označované za krajně pravicovou.

Naše trpělivost není bez hranic, míní SaS

Poslanci SaS Matovičův podnět nepodpořili, čímž si vysloužili další nevybíravé útoky ze strany předsedy OLaNO.

„Přiznávám, že si klademe otázku, jaký má smysl setrvávat v koalici s člověkem, který značnou část času a energie věnuje útokům na koaličního partnera,“ reagoval Sulík. „Máme velkou trpělivost a hrdinsky tyto útoky snášíme. Máme také velkou vůli v koalici pokračovat, protože ministři za SaS patří k tomu lepšímu, co se v této vládě nachází,“ dodal předseda SaS.

Na Slovensku zavedou parlamentní stráž, aby poslanci nedělali „cirkus“

Evropa

Podle Sulíka jde Matovičovi jen o to, aby vyštval SaS z vlády. „Kvůli němu poštvala naše koalice proti sobě většinu národa. To on rozvrátil veřejné finance,“ konstatoval Sulík.

Ministr hospodářství zároveň upozornil, že trpělivost a vůle SaS nejsou nekonečné. „Množství urážek a lží spojených s nešťastnými rozhodnutími vlády, parlamentu a koalice může vést k ukončení našeho působení v koalici,“ varoval s tím, že po odchodu strany z vlády nemusí dojít k pádu vlády. „Fašisté budou možná vhodnějším partnerem,“ dodal ironicky.

Jedině bez šéfa OLaNo, píše Sme

Denník N konstatoval, že koalice zůstává nadále Matovičovým rukojmím, avšak definitivně vzal do party také fašisty. „Rok byl premiérem (Matovič – pozn. Práva), ale musel odejít, protože s ním nedokázali vydržet už ani jeho vlastní. Druhý rok je ministrem financí a opět se dostal do situace, že je vše před rozpadem,“ upozornil list. Podle deníku Sme je klíčem vláda bez Matoviče. „S ním budou důsledky devastace země na konci volebního období pro mnohé nerozeznatelné od dopadů vládnutí Roberta Fica,“ napsal.

Jak by Slováci volili (v procentech)
Hlas – sociální demokracie20,2
Směr – sociální demokracie14,8
SaS14,3
Progresivní Slovensko9,9
OLaNO8,5
Křesťanskodemokratické hnutí7,3
Jsme rodina5,7
Republika5,2
Pozn.: Červnový průzkum agentury AKO

Reklama

Výběr článků

Načítám