Hlavní obsah

Slovenští poslanci přehlasovali veto Čaputové

Bratislava

Poslanci slovenského parlamentu ve středu přehlasovali veto prezidentky Zuzany Čaputové, která vrátila do parlamentu část tzv. protiinflačního balíčku vypracovaného ministrem financí Igorem Matovičem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO). Pro návrh hlasovala těsná většina 77 poslanců.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

K prolomení veta byla potřebná většina hlasů všech poslanců ve 150členném parlamentu. Ze 142 přítomných poslanců hlasovalo pro návrh 77, proti 25, zdrželo se 39 a nehlasoval jeden poslanec.

Do zákona se nedostala žádná z výhrad hlavy státu a poslanci schválili Matovičův balíček v původním znění.

Proti balíčku se vyslovila vládní strana Svoboda a solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka, která se obává rozvratu veřejných financí, a nepodpořila ho ani nejmenší vládní strana Za lidi.

Čaputová už na Slovensku není nejpopulárnější

Zahraniční

Matovič však pro svůj návrh získal kromě vlastních poslanců z OLaNO také zákonodárce z vládního hnutí Jsme rodina a nezařazené poslance.

Balíček pomoci pro rodiny s dětmi vypracovaný ministrem financí vyjde státní rozpočet na 1,2 miliardy eur (přes 29 miliard korun) ročně.

Od července dostanou rodiče s dětmi zvýšený daňový bonus a přídavek na dítě.

Čaputová zpochybnila především další zvyšování příspěvků rodičům od ledna 2023 a fakt, že Matovič tato opatření prosadil expresně rychle bez řádné veřejné diskuse.

Čaputové veto sklidilo potlesk i pískot

Zahraniční

Čaputová již avizovala, že tuto poslední část zákona pošle k posouzení ústavnímu soudu. Hlava státu rovněž upozornila, že na Slovensku je ohroženo množství lidí chudobou a Matovičův balíček se jich netýká.

„Někteří, kteří čelí chudobě, pracují, mají odrostlé děti nebo nemají děti vůbec, jsou matky samoživitelky, mají několik dětí a zaměstnat se nemohou, a jsou tu také důchodci,“ konstatovala prezidentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám