Hlavní obsah

Na Slovensku zavedou parlamentní stráž, aby poslanci nedělali „cirkus“

Bratislava

Slovenský zákonodárný sbor zavede od začátku roku 2023 parlamentní stráž. Pokud poslanec naruší pořádek, může být parlamentní stráží vyveden z jednacího sálu a přijde o dva měsíční platy.

Foto: TV NR SR

Ve slovenském parlamentu se strhla potyčka.

Článek

Parlament schválil novelu zákona o jednacím řádu, která by měla být motivací, aby se zákonodárci v plénu chovali slušně. Vyvedení poslance bude předcházet jeho napomenutí předsedajícím.

Pokud poslanec neuposlechne, předsedající ho vykáže ze sálu. Když poslanec ani poté sál neopustí, může být vyveden parlamentní stráží.

„Věřím, že toto nikdy nebudeme muset použít, je to ostuda. Na parlament se dívají lidé, je to znevážení této instituce,“ reagoval na schválení novely poslanec vládní strany Za lidi Juraj Šeliga.

Poslanec vládního hnutí Jsme rodina Peter Pčolinský novelu přivítal a připomněl, že v minulosti někteří poslanci „dělali cirkus“, odmítali odejít od mikrofonu nebo jiným způsobem blokovali schůzi.

„Po schválení novely si rozmyslí, aby v takovém cirkusu pokračovali,“ řekl Pčolinský.

Čaputové veto sklidilo potlesk i pískot

Zahraniční

Expremiér a předseda opoziční strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini vidí horkého kandidáta na vyvedení ze sálu, a to ministra financí Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Podle předsedy Hlasu totiž Matovič v plénu často vystupuje až vulgárně. „To bych si vychutnal. On je první adept na to, aby ho stráž vyvedla,“ dodal Pelllegrini.

Bez kamer

Do doby, než bude zřízena parlamentní stráž, mohou být k vyvedení poslance přizvání policisté z oddělení ochrany ústavních činitelů.

Předtím než policisté zasáhnou, musí všichni lidé opustit balkon určený pro veřejnost a novináře a vypnou se kamery. Pokud poslanec odmítne opustit sál, policisté mají právo vůči němu použít hmaty a chvaty.

V minulosti padl v sálu slovenského parlamentu pohlavek, poslanci se polévali vodou, jeden druhému vysypal na hlavu injekční stříkačky nebo se stalo, že skupina poslanců blokovala řečnický pult.

Reklama

Výběr článků

Načítám