Hlavní obsah

Srbové si mohou vybrat vakcínu k očkování, řekl Babiš

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

V Srbsku si lidé mohou vybrat, kterou vakcínou proti koronaviru se nechají naočkovat. V zemi jsou dosud registrované tři vakcíny, a to od firmy Pfizer/BioNtech, ruský Sputnik V a také látka čínské společnosti Sinopharm. Všemi přípravky se očkuje. Balkánská země se sedmi miliony obyvatel naočkovala už více než půl milionu lidí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Srbsko objednalo čtyři miliony vakcín z Číny. Tato vakcína je tu velice populární i proto, že je dodávána s injekční stříkačkou a jehlou, je to velice praktické. Srbsko objednalo také dva miliony vakcín z Ruska,” upřesnil premiér Andrej Babiš po jednání se srbskou ministerskou předsedkyní Anou Brnabičovou.

„Pokud nechtějí jakoukoli, tak si počkají na tu, kterou si vybrali,” doplnil Babiš. Takové možnosti Češi nemají.

Babiš: Nepůjdeme maďarskou cestou, u Sputniku počkáme na schválení v EU

Domácí

O nákupu ruské očkovací látky spekuluje i česká vláda. Babiš i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale její použití podmiňují schválením od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Česká republika by mohla podobně jako Maďarsko vakcínu schválit pro nouzové využití sama, podle premiéra se ale o maďarské cestě neuvažuje.

Srbsko podle Babiše očkuje 30 až 53 tisíc lidí denně. „Je tedy druhé v Evropě, hned po Velké Británii, a sedmé na světě,” podotkl.

Ruský fond: Evropská léková agentura přijala žádost o registraci Sputniku V

Evropa

Brnabičová: Zkušenosti se všemi jsou výborné

O vakcínách Sputnik V a Sinopharm a jejich bezpečnosti a účinnosti se ve společnosti vedou diskuse.

Podle srbské premiérky jsou ale zkušenosti s nimi dobré. „Naše zkušenosti se všemi vakcínami, kterými momentálně disponujeme, jsou výborné. Nemůžu ohodnotit, která je lepší, protože nejsem odborník. Zdá se mi ale, že všechny tři jsou stejně účinné a stejně dobré, takže bych nedělala rozdíly. Každá má nějaké přednosti a nedostatky,” přiblížila zkušenosti své země premiérka.

Upozornila ale zároveň na odlišnost ruské vakcíny. První dávka je jiná než ta, kterou se přeočkovává. „V tomto smyslu je ta vakcína zvláštní. Nikdo z lidí, které znám, ale neměl po očkování žádné nežádoucí účinky,” ubezpečila.

Srbská premiérka také uvedla, že její země jedná s Ruskem, aby mohla Sputnik V vyrábět v Bělehradě. O podobný krok usilují i Rakousko a Slovensko.

Sputnik V má účinnost přes 90 procent

Koronavirus

Babiš: Nedělejme politiku

Babiš v této souvislosti opět zopakoval, že v případě vakcín z východu „bychom se měli oprostit od politiky” a bavit se o jejich prospěšnosti pro občany.

„Včera nám Moderna oznámila, že nám krátí množství o půlku, posouvá nám dodávky. Stalo se to i u Pfizeru. Je pro nás důležité, abychom co nejdříve dostali bezpečné vakcíny,” řekl Babiš s tím, že Sputnik snad již požádal EMA o registraci.

„Pokud by to EMA schválila, tak abychom na to byli připraveni a měli nějakou možnost získat potřebné množství co nejdříve,” osvětlil účely svých cest.

Na programu má ve středu Babiš ještě oběd se srbským prezidentem Aleksandrem Vučićem. Navštívit má také hromadné očkovací centrum na bělehradském výstavišti.

Kromě koronavirové pandemie spolu zástupci států jednali také o integraci Srbska do Evropské unie. Země dlouhodobě usiluje o přijetí a má status kandidátské země. V diskusi došlo i na bilaterální a obchodní vztahy.

Kde je premiér? Opozice tepe Babiše, že je v Srbsku a neřeší nouzový stav

Domácí

„Srbsko je naším tradičním obchodním partnerem. Vzájemný obrat roste, bohužel minulý rok došlo k propadu obchodu, ale jsem přesvědčen, že poté, co zvládneme covid, se vše zase začne vracet,” okomentoval vztahy obou zemí Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám