Hlavní obsah

Babiš: Virus mutuje a je to zabiják. Chraňte se

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace ohledně šíření nového typu koronaviru a jeho mutací se nevyvíjí dobře, v Česku se již ve větší míře šíří britská mutace, která je oproti původní variantě nakažlivější, varoval ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to zabiják, chraňte se,” apeloval premiér na tiskové konferenci před odletem do Srbska.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Virus útočí, mutuje. Bojujeme proti němu vakcínou, ale té nemáme dostatek. Je to zabiják,” prohlásil Babiš.

Doplnil, že v tuzemsku se již ve větší míře šíří nakažlivější, britská mutace, což se začíná projevovat na statistikách zemřelých.

V sousedním Rakousku navíc zaznamenali také případy jihoafrické mutace, která je ještě agresivnější než ta britská.

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Koronavirus

Proti britské mutaci by měly zabírat vakcíny, které jsou v současnosti na trhu.

„Je to skutečně nebezpečná záležitost. Do doby, než se nám podaří naočkovat alespoň rizikové skupiny, tak se musíme chránit za každou cenu. Přenos je rychlejší. Situace se vyvíjí, ale určitě ne dobrým směrem,” doplnil premiér.

V Nitře zkoumají covidového pacienta. Panují obavy z jihoafrické mutace

Koronavirus

V Česku i přes přetrvávající přísná opatření za úterý přibylo přes 10 tisíc nakažených, což je nejvíce od konce ledna. V nemocnicích je skoro 6000 infikovaných, z nichž více než tisícovka je ve vážném stavu.

Babiš uvedl, že uložil ministrům řešit situaci, která by nastala, kdyby Sněmovna neumožnila vládě prodloužit nouzový stav. Ten vyprší na konci týdne. Menšinová vládní koalice po odmítnutí komunistů, kteří vládu podporují, nyní zatím neúspěšně hledá hlasy u opozice.

Babiš: Nepůjdeme maďarskou cestou, u Sputniku počkáme na schválení v EU

Domácí

„Výsledek není žádný, my jednali do noci. Požadavky opozice jsou ekonomického charakteru a měly by nedozírné následky na rozpočet,” řekl k úternímu jednání Babiš.

Kritizoval, že strany navrhují opatření s dopady na rozpočet a ten pak nechtějí podpořit.

Hamáček nevyloučil nouzový stav i proti vůli Sněmovny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám