Hlavní obsah

Babiš: Nepůjdeme maďarskou cestou, u Sputniku počkáme na schválení v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ráno prohlásil, že v případě ruské vakcíny Sputnik V Česko počká na schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA). Nebude tedy následovat vzoru Maďarska, které si tuto očkovací látku objednalo po vlastní ose. Babiš to řekl před odletem do Srbska, kde má společně se svým zdravotnickým expertním týmem sbírat informace o očkování proti onemocnění covid-19.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Podobnou cestu premiér podnikl i minulý pátek, kdy zamířil právě do Maďarska.

Srbsko již proočkovalo více než půl milionu lidí. Premiér se v Bělehradě setká s předsedkyní srbské vlády Anou Brnabićovou a následně i s prezidentem země Aleksandrem Vučićem. Stejně jako při pátečním setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem bude hlavním tématem boj s pandemií koronaviru a očkování proti onemocnění covid-19.

„Srbsko očkuje ve velkém. V průměru na obyvatele patří mezi nejlepší na světě, takže nás budou zajímat jejich zkušenosti. Mají zkušenosti s vakcínami, které nebyly v EU schváleny,” předestřel Babiš před odletem do Srbska.

„Budou nás zajímat jejich zkušenosti s aplikací antibody (protilátkových - pozn. red.) koktejlů, které mohou zabránit těžkému stavu,” dodal.

Měl jsem přijet dřív, chválil si Babiš informace od Orbána

Domácí

Společně s Babišem letí stejný tým expertů, který s ním byl v pátek v Maďarsku. Jde například o hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala či primářku Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Fakultní nemocnice na Bulovce Hanu Roháčovou.

Nejrychlejší v Evropě

V Srbsku již dostalo vakcínu proti koronaviru přes 500 tisíc občanů. Země zvládá vakcinaci v poměru k počtu obyvatel nejrychleji ze zemí kontinentální Evropy.

Země očkuje stejně jako Česko a další státy Evropské unie schválenou vakcínou od společností Pfizer/BioNTech, ale objednala si a očkuje také v EU neregistrovanou čínskou vakcínou Sinopharm či ruskou očkovací látkou Sputnik V. Srbové si mohou vybrat, kterou očkovací látku si nechají vpíchnout.

Dodávka vakcín od Moderny bude mít zpoždění. A dávek bude méně

Domácí

Nákup ruské látky zvažuje i Česká republika, která by tak mohla řešit nedostatek vakcín, který vznikl snížením a zpožděním dodávek nasmlouvaných přes Evropskou unii.

Premiér už dříve avizoval, že preferuje, aby Sputnik V byl nejprve pro použití v Evropě schválen Evropskou lékovou agenturou (EMA). Ve středu poznamenal, že se Česká republika nevydá maďarskou cestou a nezačne očkovat v Evropě neschválenou ruskou vakcínou. Rusko ale podle něj již požádalo Evropskou lékovou agenturu o schválení.

„Jde o to, že pokud by se nám podařilo získat nějaký příslib, a náš Státní ústav pro kontrolu léčiv by měl dokumentaci a čekalo by se na schválení EMA, tak bychom měli určitý náskok. Určitě budeme čekat na schválení,“ uvedl Babiš.

Srbsko, jednička na kontinentě, nabízí švédský stůl

Evropa

Babiš během jednodenní návštěvy Bělehradu navštíví také hromadné očkovací centrum na tamním výstavišti.

S prezidentem Vučićem pak probere i připojení Srbska k Evropské unii, což Česká republika podporuje. Balkánský stát má již roky status kandidátské země, na vstup do EU se tedy připravuje. Dalšími tématy budou bilaterální vztahy a spolupráce obou zemí.

„Srbsko je náš významný obchodní partner. Podporujeme Srbsko na cestě k členství v Evropské unii,” poznamenal premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám