Hlavní obsah

Volný pád na ruské burze, Gazprom ztrácel polovinu

Moskevská burza zažila ve čtvrtek volný pád a na dvě hodiny pozastavila obchodování na všech trzích poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil vojenskou invazi na Ukrajinu. Index Moex předních ruských akcií klesl ve čtvrtek ráno skoro o 45 procent, index RTS, jenž je obchodován převážně v dolarech, odepsal dokonce 50 procent.

Článek

Prudce klesly zejména akcie velkých ropných a plynárenských společností. Gazprom odepsal 48 procent, Lukoil a Novatek více než 40 procent.

Po dopoledním šoku index Moex ztrátu umazal a zmírnil ji na 25 procent, index RTS na 32 procent. Například o 12 procent si polepšil i Gazprom.

Rozsah šoku na trzích naznačuje, že investoři očekávali, že ruský prezident ustoupí, uvedl server Financial Times.

„Právě teď je stisknuté tlačítko paniky. Nemyslím si, že trh bral v potaz řádné riziko vojenského konfliktu. V současné situaci je těžké vidět, co by mohlo být spouštěčem stabilizace trhu,“ řekl Emmanuel Cau, vedoucí evropské akciové strategie v Barclays.

S propadem akcií se majetek ruských oligarchů ztenčil o desítky miliard

Ekonomika

Prudce oslabil také kurz rublu k dolaru, kvůli čemuž moskevská burza přerušila na pár hodin obchodování. Kurz dolaru v jednu chvíli atakoval hranici 90 rublů. Nyní je na hodnotě kolem 85 rublů.

Ještě před rokem se dolar prodával asi za 70 rublů.

Reklama

Výběr článků

Načítám