Hlavní obsah

Izrael po váhání odsoudil Rusko za napadení Ukrajiny

Novinky, ČTK, jz, aš
Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael ve čtvrtek odsoudil ruský útok na Ukrajinu a vyzval velmoci k rychlému vyřešení krize. Prohlášení následuje po prvotním váhání, kdy země nejdříve jen vyzvala k diplomatickému řešení ukrajinské krize a vyjádřila obavy o početnou židovskou komunitu v této zemi, o Rusku se ale nezmínila. Moskva je totiž důležitým aktérem v konfliktu v sousední Sýrii.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zbytek vypálené střely v Kyjevě

Článek

„Ruský útok na Ukrajinu je závažné porušení mezinárodního řádu. Izrael útok odsuzuje. Stále je čas to zastavit, vrátit se k jednacímu stolu a za zprostředkování velmocí vyřešit neshody mírovým způsobem. Izrael má dlouhodobé a dobré vztahy s Ruskem i Ukrajinou. V obou těchto zemích jsou tisíce Izraelců, jsou tam tisíce Židů a naší prioritou je jejich bezpečnost,“ sdělil v televizním projevu izraelský ministr zahraničí Jair Lapid.

Vyzval Izraelce, aby z Ukrajiny odjeli, a upozornil je na to, že uprchlíci už míří k západní ukrajinské hranici. Oznámil, že na hraničních přechodech se všemi státy sousedícími s Ukrajinou jsou izraelští zástupci. Doporučil použít přechody vedoucí do Polska, Slovenska, Rumunska, Maďarska a Moldavska.

Počáteční váhání

Izrael zpočátku váhal s jednoznačným odsouzením ruského postupu proti Ukrajině. „Izrael sdílí mezinárodní obavy ohledně kroků na východní Ukrajině a vážné eskalace situace,“ uvedlo zprvu izraelské ministerstvo zahraničí a vyjádřilo naději v „nalezení diplomatického řešení“.

Izraelská diplomacie sice nejdříve podpořila „územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny“, ale nikterak nekomentovala rozhodnutí Ruska vyslat do dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny vojáky.

Izrael zablokoval dodání protiraketového systému na Ukrajinu

Evropa

Opatrně formulované prohlášení bylo odrazem dlouholetého izraelského neutrálního postoje vůči Rusku, s nímž má koordinační mechanismus, který má zabránit neúmyslným střetům v Sýrii, píše Reuters.

Foto: Novinky

Zaznamenané incidenty na Ukrajině

Izrael má hranici s Ruskem. V Sýrii

Rusko se do konfliktu v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada zapojilo v roce 2015 a má v této zemi základny. Izraelský ministr zahraničí Lapid tento týden v této souvislosti poznamenal, že izraelská hranice se Sýrií „je prakticky vzato hranicí s Ruskem“.

Izrael má tajný plán na záchranu Židů z Ukrajiny

Blízký a Střední východ

Původní vyjádření Izraele kontrastovalo s postupem jeho hlavního spojence, Spojenými státy. Ty odsoudily rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat dvě separatistické „lidové republiky“ na Donbasu jako nezávislé státy a oznámily první sadu protiruských sankcí. S podobnými sankcemi přišla i Evropská unie, Británie či Japonsko.

Ve snaze nerozházet si spojence to byl Izrael, který zablokoval pokus Spojených států dodat na Ukrajinu systém protiraketové obrany Iron Dome, jak napsal před pár dny zpravodajský server Ynet.

Izrael už řeší evakuaci Židů z Ukrajiny. S Ruskem mluví víc než Západ

Zahraniční

O systém Iron Dome projevili Ukrajinci zájem po poslední válce v Gaze. Loni na jaře oficiálně požádali Spojené státy, aby Kyjevu dodaly jak americké antirakety Patriot, tak izraelsko-americký systém Iron Dome, který zajišťuje Izraeli velmi dobrou ochranu před raketovými útoky palestinských radikálů. S jeho dodáním třetí straně však musejí souhlasit obě strany, které se podílely na vývoji. Izrael dal Američanům najevo, že nebude souhlasit s dodávkou Iron Dome na Ukrajinu kvůli obavám ze zhoršení vztahů s Moskvou.

Izrael uvedl, že nabídne útočiště členům ukrajinské židovské komunity, kteří se vzhledem k hrozbě bojů rozhodnou opustit vlast. Podle vládních představitelů žije na Ukrajině zhruba 200 tisíc lidí, kteří mohou využít izraelského zákona, jenž zaručuje každému člověku s židovskými kořeny a členům jeho rodiny právo přijít do Izraele a získat státní občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám