Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Lenka Klicperová

Nosič rakety Směrč zabodnutý do silnice v jedné z vesnic na severozápadě Kyjeva

Článek

22:41 - Vyšetřovatelé z ruské federální kriminální ústředny začali stíhat opozičního politika Ilju Jašina kvůli podezření, že se dopustil vědomého šíření lživých informací o nasazení ruských ozbrojených sil.

22:06 - Soud v Ivanofrankivské oblasti na západě Ukrajiny poslal na pět let do vězení obdivovatelku komunismu a Sovětského svazu, která své názory šířila na sociálních sítích. Uvedla to na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na vyjádření oblastní prokuratury. Propagace komunistického totalitního režimu a jeho symbolů je na Ukrajině trestným činem.

20:12 - Polsko by podle nepotvrzených informací mělo brzy předat Ukrajině všech svých 232 tanků PT-91 Twardy. Na oplátku by měla Varšava od Spojených států obdržet 300 už používaných tanků Abrams, napsal polský server Defence 24. Ten se odvolává na informace z ukrajinských sociálních sítí.

19:51 - Počet obětí raketového útoku na východoukrajinské město Časiv Jar vzrostl na 43. S odvoláním na Státní službu pro mimořádné události (DSNS) v Doněcké oblasti o tom v úterý informovala agentura Unian. Ráno, kdy záchranáři měli odklizeno zhruba 70 procent trosek, úřady hlásily 34 mrtvých.

17:56 - Ukrajinský Naftogaz požádal mezinárodní věřitele o odklad splátek. Podle Reuters vyvolal očekávání, že by stejně mohla postupovat i vláda v Kyjevě.

17:26 - Třicet procent Rusů si myslí, že válku proti Ukrajině je nutné okamžitě ukončit. Ve věkové kategorii 18 až 24 let ukončení války žádá až 56 procent dotázaných. Se stoupajícím věkem ale podpora války mezi Rusy stoupá, uvedl zpravodajský server Meduza s odvoláním na výsledky neveřejného výzkumu, který podle zdrojů portálu minulý měsíc na zakázku Kremlu uskutečnila společnost VCIOM. Kreml i VCIOM se zdržely vyjádření.

16:49 -  K vyšetření zločinů na Ukrajině využije EU stávající soudy. Vytvořit speciální tribunál nepůjde bez dalších velmocí. Po dnešním neformálním jednání ministrů spravedlnosti EU v Praze to uvedli eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders a český ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

15:41 - Dánský výrobce stavebnic Lego se rozhodl přerušit obchodní aktivity v Rusku. Ukončuje spolupráci s firmou, která provozuje ruské obchody značky Lego.

15:01 - Ukrajinské síly za pomocí dronů podnikly nálet na okupovaný Enerhodar. Podle TASS tamní Záporožská jaderná elektrárna funguje normálně.

14:11 - Ruské jednotky znovu zaútočily na Charkov a zasáhly průmyslovou čtvrť města.

13:44 - Ruský opozičník Alexej Navalnyj oznámil založení Mezinárodního protikorupčního fondu. V jeho dozorčí radě zasedne bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, historička Anne Applebaumová, filozof Francis Fukuyama a v jeho čele bude stát Julija Navalná.

13:17 - Z ruského zajetí bylo propuštěno pět Ukrajinců, včetně vojáka ozbrojených sil, bývalého policisty a tří civilistů.

12:54 - Ruský prezident Vladimir Putin příští týden navštíví Teherán, kde se setká s prezidenty Íránu a Turecka. Pro ruskou hlavu státu to bude teprve druhá známá zahraniční cesta od února, kdy Moskva zahájila invazi na Ukrajinu.

12:03 - Evropská unie dosud zmrazila majetek ruských oligarchů ve výši 13,8 miliardy eur.

11:30 - Zástupci Ukrajiny a OSN se 13. července připojí ke konzultacím mezi Ruskem a Tureckem o otázce vývozu obilí.

10:26 - V noci na 12. července zaútočily ozbrojené síly Ukrajiny na areál SBU v okupovaném Enerhodaru, který obsadili ruští okupanti.

9:26 - Za úsvitu 12. července ruská armáda znovu zaútočila na Mykolajiv, zasáhla dvě zdravotnická zařízení a obytné budovy a zranila čtyři lidi.

8:17 - Do centra pro ukrajinské uprchlíky v Praze dorazilo v pondělí po znovuotevření 248 lidí. To je zhruba o polovinu méně než před uzavřením střediska. Vyplývá to z údajů, které dnes na Twitteru zveřejnili pražští hasiči.

6:20 - V naprosté většině ukrajinských oblastí byl v noci vyhlášen letecký poplach. Výjimkou byl okupovaný Krym a Chersonská oblast. Nejdelší poplach byl slyšet v Luhanské oblasti.

6:14 - Dopadům dosavadních protiruských sankcí a ekonomickým důsledkům odchodu od ruských energií se dnes budou věnovat ministři financí zemí Evropské unie na zasedání v Bruselu. První ministerské jednání od začátku českého předsednictví povede ministr financí Zbyněk Stanjura.

Evropská komise bude informovat ministry, jak funguje přijatých šest sankčních balíků proti ruskému režimu, který rozpoutal válku na Ukrajině. Ministři by také mohli schválit vyplacení první miliardy z devíti miliard eur okamžité makroekonomické pomoci Kyjevu.

6:01 - Euro se propadlo na nové dvacetileté minimum vůči americkému dolaru, ve 3:33 SELČ stálo 1,0006 USD, což je nejméně od prosince 2002. Jednotná evropská měna se do této situace dostala kvůli obavám, že by se evropská ekonomika kvůli energetické krizi umocněné ruskou agresí a válkou na Ukrajině mohla propadnout do recese.

Jedna ku jedné. Euro a dolar jsou na paritě

Ekonomika

5:47 - Ruskými silami okupovaným městem Nova Kachovka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny v pondělí večer otřásla silná exploze. Podle ukrajinského velitelství Jih byl zničen sklad munice. Rusko mluví o explozi ve skladu ledku.

„Mají navečer ohňostroj.“ Ukrajinci hlásí minus další ruský sklad munice

Evropa

23:10 - Írán se podle Bílého domu chystá Rusku poskytnout stovky bezpilotních letounů, z nichž některé mohou nést zbraně a být použity na Ukrajině, píše AP.

Írán se podle Bílého domu chystá Rusku dodat bezpilotní letouny

Zahraniční

21:51 - Osm zahraničních lodí připlulo do ukrajinských přístavů pro zemědělské výrobky, píše Ukrajinska pravda s odvoláním na velení námořnictva.

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm cizích lodí pro obilí

Zahraniční

21:47 - Ukrajinská fotbalová liga se navzdory pokračující ruské agresi znovu rozběhne na konci srpna. V pondělí to uvedl ukrajinský ministr mládeže a sportu Vadym Gutcajt. Sezona 2021/22 byla po podzimní části a únorovém napadení země ruskými vojsky přerušena a následně ukončena bez vítěze.

20:06 - Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis v Praze skončí během srpna, řekl ČTK. Poté se vrátí do Kyjeva, do budoucna nevyloučil přesun na jiné velvyslanectví.

18:57 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan telefonicky jednali o „obilném koridoru“, který by umožnil bezpečný vývoz ukrajinského obilí, zablokovaného v černomořských přístavech kvůli Ruskem rozpoutané válce. Oznámila to dnes ukrajinská a turecká média.

17:06 - Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov ohlásil, že kvůli zákonu proti oligarchům předá svůj mediální byznys státu, protože jej kvůli válce nemůže prodat.

Nejbohatší Ukrajinec Achmetov předá svůj mediální byznys státu. Nemůže ho prodat

Evropa

16:20 - Nizozemský premiér Mark Rutte poprvé od začátku ruské invaze navštívil Ukrajinu. Cestu do Kyjeva držela jeho kancelář v tajnosti až do dnešního poledne. Program své návštěvy zahájil na kyjevských předměstích Buča a Irpiň, kde vyšetřovatelé sbírají důkazy o možných ruských válečných zločinech. O návštěvě informoval server DutchNews.

15:36 - Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal dekret, který Ukrajincům zjednoduší postup při získání ruského občanství. Tuto možnost dosud měli jen obyvatelé separatistických území. S odvoláním na vládní webové stránky o tom informovala agentura TASS.

Ruské občanství pro Ukrajince bez podmínek. Putin podepsal dekret

Evropa

14:50 - Počet obětí víkendového ruského raketového útoku na východoukrajinské město Časiv Jar vzrostl na 24. S odvoláním na pondělní prohlášení záchranářů o tom informovala agentura Unian. Další oběti našli v troskách zasaženého pětipatrového obytného domu záchranáři, kteří v neděli hovořili o 15 mrtvých. Devět lidí se podařilo zachránit.

14:07 -  Spojené státy poskytnou organizacím v České republice 10,2 milionu dolarů (zhruba 248 milionů korun) na podporu lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajinu. Částka je součástí balíčku humanitární pomoci ve výši zhruba 368 milionů dolarů (téměř devět miliard korun), který oznámil minulý týden americký ministr zahraničí Antony Blinken, uvedlo v tiskové zprávě velvyslanectví USA v Praze.

10:37 -  Ukrajinská armáda osvobodila od ruské okupace vesnici Ivanivka v Chersonské oblasti. Podle agentury Ukrinform o tom dnes ráno informovala ukrajinská 60. samostatná pěší brigáda na Facebooku.

Zpráva přišla poté, co ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov řekl britskému listu The Sunday Times, že prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil osvobození ukrajinského pobřeží na jihu země.

10:35 - Tři lidé zemřeli a dalších 22 jich utrpělo zranění v důsledku ruského ostřelování Charkova, uvedl dnes oblastní gubernátor Oleh Syněhubov.

10:05 - Litva v souladu se sankcemi Evropské unie rozšířila omezení na převoz zboží přes své území do ruské kaliningradské enklávy, informovala agentura Reuters. Opatření se nově vztahuje na alkohol, cement nebo dřevo, uvedl mluvčí litevské celní správy.

Litva omezila tranzit dalšího zboží do Kaliningradu

Evropa

7:49 - Pražský magistrát v pondělí znovu otevírá krajské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny ve Vysočanech, které uzavřel v polovině června kvůli velkému množství běženců v hlavním městě.

6:34 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil armádě, aby znovu dobyla zpět pobřežní oblasti na jihu. K úkolu je připraveno milion vojáků, prozradil v rozhovoru pro britský list The Times ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov.

Zelenskyj nařídil armádě dobýt zpět jih země

Válka na Ukrajině

5:00 - Konsorcium Nord Stream AG zahajuje pravidelnou roční údržbu plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Konsorcium sídlí ve Švýcarsku a uvádí, že údržba potrvá do 21. července. Německo se obává, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem by se mohlo stát, že plyn přes Nord Stream 1 po údržbě nepoteče.

22:38 - Ukrajinská vlajka na štítu sochy Jošta Lucemburského na brněnském Moravském náměstí vydržela jen několik dnů. Magistrát ji podruhé povolil umístit jako podporu Ukrajině napadené Ruskem, v neděli ji několik lidí znovu sundalo.

Několik lidí strhlo v Brně ze sochy Jošta ukrajinskou vlajku, policisté je zadrželi

Krimi

21:46 - Ukrajinská vláda vyzvala obyvatele, aby opustili Chersonskou oblast, chystá se protiútok. Kontrolu nad oblastí země ztratila na začátku ruské invaze.

Ukrajina chystá protiútok, vyzvala obyvatele k opuštění Chersonské oblasti

Zahraniční

19:53 - V Nové Kachovce zadrželi ruští okupanti Ukrajince, kteří naváděli ukrajinskou palbu na objekty ve městě.

18:05 - Na bojový výcvik do Británie přijela první skupina ukrajinských vojáků, z nichž mnozí nemají předchozí vojenské zkušenosti,. Uvedla to dnes agentura AP. Ukrajina se podle ní snaží touto cestou nahradit vojáky, kteří padli nebo byli zraněni v boji proti ruským invazním silám.

16:02 - Na patnáct vzrostl počet obětí sobotního ruského raketového útoku v Časiv Jaru v Doněcké oblasti. Raketa tam v neděli zasáhla pětipatrový dům, který se celý zřítil. Dalších pět lidí bylo zraněno, potvrdili záchranáři. Počet ale není konečný, podle záchranářů může být pod sutinami dalších 24 osob včetně devítiletého chlapce.

14:07 - Rusko omezilo přístup na internetové stránky německého deníku Die Welt. Stalo se tak na žádost tamního státního zastupitelství, uvedla s odvoláním na ruský cenzurní úřad Roskomnadzor agentura Reuters.

09:51 - Ukrajinci potvrdili, že jejich letectvo používá bojové vrtulníky Mi-24, které jim věnovala Česká republika. Fotografii helikoptéry zveřejnilo na Twitteru ukrajinské centrum pro strategickou komunikaci Stratcom, které má na starosti zejména boj proti dezinformacím a dalším vnějším hrozbám.

08:01 - Při ruském raketovém útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny zahynulo podle místních úřadů šest lidí. Raketa zasáhla pětipatrový obytný dům.

06:42 - Dobytím Donbasu a jižní části Ukrajiny Rusko neskončí. Podle analytiků Institutu pro studium války (ISW) bude Charkovská oblast další na řadě. Naznačuje to tvrzení Ruskem dosazeného vedení města, které uvedlo, že Charkovská oblast je nedílnou součástí ruské země.

Rusko se pokusí anektovat i Charkovskou oblast, uvedl válečný institut

Evropa

16:36 - Bezpečnostní kamery zachytily dopad ruské střely na rezidenční domy v centru ukrajinského Charkova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na rezidenční domy v centru Charkova dopadla střela.Video: Reuters

13:20 - Ruská raketová palba zasáhla budovu nádraží ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti, která shořela. Na město dopadly čtyři rakety, poničeny byly nemocnice, palác kultury, obytné domy a dětské hřiště, uvedl šéf Doněcké oblastní vojenské správy Pavlo Kyrylenko.

11:50 - Na indonéském ostrově Bali se v sobotu poprvé od ruské invaze na Ukrajinu sešel americký a čínský ministr zahraničí. Antony Blinken a Wang I. Schůzka po zasedání skupiny G20 měla uvolnit napětí mezi oběma zeměmi. Blinken uvedl, že si od setkání slibuje konstruktivní diskusi. Wang řekl, že Peking a Washington musejí „pracovat společně“ a uchovat si normální vztahy.

10:15 - V Mykolajivu byly v 5:30 ráno, v čase, kdy byl vyhlášen poplach kvůli náletu, zaznamenáno několik výbuchů. Uvedl to starosta města Oleksandr Senkevyč s tím, že se příčina explozí zjišťuje.

8:23 - Ruské velvyslanectví ve Washingtonu reagovalo na americké sdělení, že Washington poskytne Ukrajině další pomoc ve výši 400 milionů dolarů. Její součástí budou i další čtyři salvové raketomety HIMARS.

Rusko si stěžuje na další americkou vojenskou pomoc Ukrajině, vadí mu raketomety

Evropa

7:00 - Ruské dělostřelectvo na Ukrajině nasazuje další naváděné dělostřelecké granáty. Po Krasnopolu jsou to granáty Kitolov a také naváděné minometné granáty Gran.

Rusko se chlubí použitím další naváděné dělostřelecké munice

Evropa

21:29 - Vláda Spojených států schválila další dodávku zbraní pro Ukrajinu, v níž jsou čtyři salvové raketomety HIMARS a 1000 kusů nového druhu dělostřelecké munice. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obrany. Celková hodnota nové várky vojenské pomoci podle něj činí 400 milionů dolarů (9,7 miliardy Kč).

20:01 - Ukrajinské úřady zabavily podniková práva a nemovitosti 11 ruských firem. Oznámila to dnes ukrajinská tajná služba SBU s tím, že jde o majetek v celkové hodnotě 2,1 miliardy hřiven (zhruba 1,7 miliardy korun).

19:09 - S přijímáním uprchlíků z Ukrajiny souhlasí tři čtvrtiny Čechů. Pro možnost jejich trvalého usazení v České republice je ale jen deset procent obyvatel. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

S přijímáním Ukrajinců souhlasí tři čtvrtiny Čechů, trvalé usazení schvaluje jen 10 %

Domácí

17:41 - Moskva varovala Litvu a EU, že by mohla přijmout tvrdá opatření, pokud neumožní obnovení přepravy některého zboží do Kaliningradské oblasti.

16:35 - Devětatřicetiletá brazilská modelka a odstřelovačka Thalito do Valleová padla v Charkově pouhé tři týdny poté, co se přidala k ukrajinské cizinecké legii.

Brazilská modelka zemřela v Charkově po zásahu ruskou raketou

Válka na Ukrajině

15:20 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil na frontu v Dnětropetrovské oblasti, uvedla agentura Nexta.

14:30 - Moskevský soud dnes k sedmiletému vězení odsoudil městského zastupitele Alexeje Gorinova, který podle něj šířil falešné zprávy o ruské armádě. Gorinov odsoudil ruský útok na Ukrajinu a označil ho za válku, napsal ruskojazyčný server BBC. Moskva o invazi hovoří jako o „speciální vojenské operaci“.

12:11 - Část členů skupiny G20 odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a vyzvala k okamžitému ukončení války, uvedla podle agentury Reuters šéfka indonéské diplomacie.

Lavrov si stěžoval na rusofobii na G20. Připomínali mu Ukrajinu a nechtěli se s ním fotit

Svět

11:33 - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že rakety vypálené z moře zničily v Lymanu v Oděské oblasti dva systémy protilodních střel Harpoon dodané z Británie.

U Očakova v sousední Mykolajivské oblasti dělostřeleckou palbou zničily 29 kusů ukrajinské vojenské techniky a 290 ukrajinských vojáků. Čísla nelze potvrdit z nezávislých zdrojů.

11:27 -  Ruské síly podle tvrzení ruského ministerstva obrany zničily dva ukrajinské raketové systémy Točka-U a 150 příslušníků ukrajinských sil v Kramatorsku.

10:15 - Tok ruského plynu do EU přes Nord Stream 1 i přes Ukrajinu je stabilní, ukazují záznamy provozovatelů sítí. V pondělí začíná údržba Nord Streamu.

9:07 - Česko ve čtvrtek po státních svátcích vydalo uprchlíkům 1276 víz, o 631 více než před týdnem. Víza od počátku invaze dostalo 389 296 běženců.

8:34 -  V pátek ráno byly zaznamenány výbuchy v Mykolajivu. Ve čtvrtek si útok na vesnici Ukrajinka Halycynivskaja v Mykolajivské oblasti vyžádal dva mrtvé.

8:31 -  Rusové ve čtvrtek večer ostřelovali z raketometů Charkov, zasaženy byly obytné domy a útok si vyžádal tři mrtvé. Další oběť si vyžádal noční útok na Cyrkuny.

7:30 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov předčasně opustí schůzku skupiny velkých světových ekonomik G20 na Bali, uvedla DPA s odvoláním na ruskou diplomacii.

7:25 - Ruské jednotky útočí na Bachmut, uvedl v páteční svodce ukrajinský generální štáb. Pokusy o útoky na Slovjansk a Kramatorsk se podle něj podařilo odrazit. Na tato města by ale Rusové mohli zaútočit ze západu, varoval Institut pro studium války (ISW).

Rusové mohou zaútočit na Slovjansk ze západu

Evropa

6:16 - Indonéská ministryně zahraničí Marsudiová, jejíž země pořádá schůzku ministrů skupiny G20, vyzvala k ukončení války na Ukrajině, píšou agentury.

Kdy zastavíš válku? křičeli na Lavrova v Indonésii

Svět

6:04 - Proruští separatisté na východě Ukrajiny se chystají postavit před soud více než 500 zajatých vojáků ukrajinského pluku Azov a dalších ukrajinských jednotek kvůli válečným zločinům spáchaným v separatistické Doněcké lidové republice (DNR), napsala dnes ruská státní agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek DNR.

Proruští separatisté se chystají soudit stovky ukrajinských zajatců, hlavně z pluku Azov

Evropa

6:02 - Ruští prokurátoři ve čtvrtek navrhli soudům zavřít do vězení známého opozičního aktivistu a také poslance moskevského sněmu Pivovarova, který se postavil proti Ruskem vedené válce proti Ukrajině, uvedla dnes agentura Reuters. Ta tyto soudní procesy označila za známku, že represe Kremlu proti disentu pokračují a sílí.

21:04 -  Ruské invazní síly okupují zhruba 22 procent ukrajinské zemědělské půdy a válka ohrožuje letošní letní úrodu. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), jenž se opírá o analýzy satelitních snímků. Úřad současně varoval před zhoršením celosvětové potravinové krize, píše agentura AFP.

20:17 -  Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se na schůzi skupiny zemí G20 poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu zúčastní mezinárodního fóra, na kterém budou i někteří z nejsilnějších západních kritiků ruského vojenského tažení. Evropská unie uvedla, že nechce dopustit, aby se skupina G20 stala platformou ruské propagandy. Podle indonéského předsednictví by se páteční jednání na ostrově Bali měla zaměřit na téma dodávek potravin do chudších zemích, uvedla agentura Reuters.

19:26 - Ať to zkusí, reagoval ruský prezident Vladimir Putin podle TASS na prohlášení, že Západ chce porazit Rusko na bojišti. Rusko se podle něj do Ukrajiny ještě vážně nepustilo.

Porazit nás? Ať si to Západ zkusí, prohlásil Putin

Válka na Ukrajině

18:00 - Tvrdými údery na polskou infrastrukturu pohrozil ve středu v případě „ozbrojených provokací“ Západu zástupce náčelníka běloruského generálního štábu Ruslan Kosygin, uvedla běloruská státní tisková agentura BelTA. Hrozba přišla krátce poté, co ruský prezident Minsku slíbil, že dostane taktické balistické rakety Iskander-M.

Bělorusko hrozí údery na Polsko

Válka na Ukrajině

13:38 - Ukrajinské pozemní síly zveřejnily záběr, jak jejich vojáci vztyčili vlajku na Hadím ostrově, odkud byli vyhnáni ruští okupanti. Rusko poté uvedlo, že ostrov ostřelovalo a zabilo několik ukrajinských vojáků vztyčujících vlajku.

13:18 - Centrum ukrajinského Kramatorsku zasáhly ruské střely, útok si vyžádal i mrtvé, uvedl podle ruskojazyčné BBC starosta města Oleksandr Hončarenko.

12:59 - Rusko se snaží dostat plně pod kontrolu ukrajinskou Luhanskou oblast, zatímco v sousední Doněcké oblasti pokračuje v útocích na Slovjansk a Kramatorsk. V obou oblastech ruské jednotky ostřelují obce pod ukrajinskou kontrolou z houfnic i raketometů.

Rusové útočí na Slovjansk, ale nepostupují. Tvrdě se bojuje o nebe

Evropa

12:05 - Ukrajinská dívenka, kterou letos koncem března přepravili čeští vojáci s těžkými popáleninami v kritickém stavu do Prahy, úspěšně dokončuje léčbu na popáleninové klinice vinohradské nemocnice. Po mnoha náročných operacích, náhradách popálené kůže a prvotní rehabilitaci se malá Julija v necelých dvou letech chystá na léčebně-rehabilitační pobyt v Košumberku na Chrudimsku.

10:49 - Ruské ministerstvo obrany oznámilo operační pauzu pro jednotky, které se podílely na bojových operacích, píše ruskojazyčný server BBC.

9:40 - Ve středu, kdy byl státní svátek, vydalo Česko uprchlíkům z Ukrajiny 24 víz dočasné ochrany. Před týdnem jich bylo 645, byl ale pracovní den. Celkem vydala Česká republika od počátku ruské invaze běžencům 388 020 víz.

8:36 - Od začátku ruské invaze 24. února odešlo z Ukrajiny 8,8 milionu lidí. Ve středu to oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle nějž se 3,3 milionu lidí zase na Ukrajinu vrátilo.

7:15 - Ukrajinská prokuratura vyšetřuje více než 21 tisíc obvinění z válečných zločinů a zločinů agrese spáchaných Ruskem od začátku invaze. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

6:47 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si pochvaluje dělostřelecké zbraně dodané Západem. „Konečně je cítit, že začalo ve velkém pracovat západní dělostřelectvo – zbraně, které jsme dostali od našich partnerů. Jeho přesnost je opravdu taková, jaká má být,“ řekl Zelenskyj s tím, že ukrajinským obráncům se daří zasahovat skladiště a další místa důležitá pro logistiku ruských sil.

5:31 - Ruská armáda zesiluje tlak na město Slovjansk a okolí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Město čelí těžkému ostřelování, uvedl podle agentury Reuters ukrajinský generální štáb ve svém středečním večerním hlášení. Zopakoval nicméně tvrzení, že se ukrajinským vojákům zatím daří ruskou ofenzivu odrážet.

22:58 - Ukrajina začala naplno využívat na frontových liniích zbraně, které dostala od Západu. Řekl to prezident Volodymyr Zelenskyj. Zasahuje jimi především sklady ruské armády.

20:47 - Rusko bombardovalo okolí Dnipropetrovsku. Zasáhlo budovu se zemědělským vybavením. Tři lidé jsou zraněni, jeden vážně.

18:53 - Německý kancléř Olaf Scholz oznámil další dodávky zbraní na Ukrajinu. Uskutečnit by se měly v následujících týdnech v rámci takzvané řetězové výměny s několika partnerskými zeměmi. Podrobnosti o typu zbraní Scholz neuvedl, informovala agentura DPA.

Řetězová výměna znamená, že Německo spojencům nahradí sovětskou techniku, kterou tyto země přenechají Ukrajině. Zbraně sovětské výroby se ukrajinským vojákům ovládají snáze než západní vybavení, které je pro ně nové.

18:35 - V Rusy okupovaném Chersonu explodoval ruský sklad, uvedl Kyiv Independent. Byly v něm skladovány umělé hmoty, na místě vypukl požár.

16:56 - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval svět před snahou postavit Rusko před tribunál za jeho invazi na Ukrajině. Myšlenka trestat zemi s jedním z největších jaderných potenciálů je absurdní a představuje hrozbu pro existenci lidstva, napsal na sociální síti Telegram současný místopředseda ruské bezpečnostní rady, který v minulosti působil rovněž jako premiér.

16:42 - Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda tento krok nekonzultovala.

Ukrajina po jednom dni zrušila nové nařízení o pohybu mužů

Válka na Ukrajině

16:38 - Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s tím, že armáda pravidla přepracuje. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda tento krok nekonzultovala.

16:01 - Rusko tvrdí, že zničilo dva americké raketové systémy HIMARS a také sklad munice, která se do nich používá. Ukrajina to popřela. Země dostala od USA zatím čtyři tyto systémy, celkem by jich měla dostat osm.

15:48 - Navzdory masivnímu potlačování protiválečných protestů ruskými úřady někteří Rusové vytrvale vystupují proti ruské invazi na Ukrajině. A to i těmi nejjednoduššími způsoby. Jednatřicetiletá učitelka Anastasija z Permu v pohoří Ural začíná každý den tím, že napíše protiválečný vzkaz a vyvěsí ho na zeď u vchodu do obytného bloku, kde bydlí, píše agentura AP. „Nevěřte propagandě, kterou vidíte v televizi. Čtěte nezávislá média,“ stojí na jednom z nich.

14:09 - Bulharsko s ohledem na protiruské sankce Evropské unie zablokovalo bankovní převod v hodnotě přibližně 890 000 dolarů (přes 21,6 milionu korun). Peníze mířily ruskému velvyslanectví.

Bulharsko zablokovalo Rusku převod 890 000 dolarů na platy zaměstnanců ambasády

Zahraniční

12:32 - Od začátku ruské invaze bylo na Ukrajině zabito 346 dětí, dalších 645 nezletilých utrpělo zranění, uvedla ukrajinská generální prokuratura.

11:21 - Vedení ukrajinské armády hlásí, že se jí podařilo odrazit ofenzivu ruských vojáků u Slavjansku a v Chersonské oblasti.

9:16 - Víza dočasné ochrany vydalo Česko v úterý, kdy byl svátek, 51 uprchlíkům z Ukrajiny. Před týdnem jich bylo 630. Víza dosud dostalo 387 996 běženců.

5:43 - Lotyšsko se chystá v příštím roce obnovit povinnou vojenskou službu. Podle agentury AFP to v úterý oznámil lotyšský ministr obrany Artis Pabriks. Důvodem je rostoucí napětí v regionu kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

22:26 - Ukrajina se chce stát členem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Informoval o tom ukrajinský premiér Denys Šmyhal, který ve švýcarském Luganu předal přihlášku šéfovi organizace Matthiasi Cormannovi. OECD sdružuje ekonomicky vyspělé státy.

21:39 - Francouzské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že na Ukrajině padl její občan, který bojoval v ukrajinské armádě.

20:16 - Rusko posílilo protivzdušnou a protiraketovou obranu Krymského mostu, píše v úterý server Ukrajinska pravda.

16:07 - Rusko od zahájení invaze na Ukrajinu přišlo o 115 tisíc vojáků, součet zahrnuje mrtvé i zraněné. Podle serveru RBK-Ukrajina to uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Informace ale není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

15:43 - Ruská Státní duma schválila v prvním čtení návrhy dvou zákonů, které by vládě umožnily žádat po firmách dodávky zboží armádě a po zaměstnancích pracovat přesčas. Smyslem je podpořit ruskou invazi na Ukrajinu, informovala agentura Reuters.

14:15 - Město Slavjansk je pod masivním ruským ostřelováním, tvrdí Kyjev.

14:04 - V čele ruské okupační vlády ukrajinské Chersonské oblasti stanul bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Sergej Jelisejev. S odvoláním na šéfa oblastní administrativy Volodymyra Salda o tom dnes informovala agentura AFP. Jednapadesátiletý Jelisejev podle ní dosud působil jako zástupce šéfa vlády ruské Kaliningradské oblasti.

12:35 - Náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dnes poděkoval České republice a Polsku za dodávky tanků. V době, kdy Ukrajina čelí ruské vojenské agresi, je podle něj pomoc z obou zemí k nezaplacení. Díky těmto tankům Ukrajina bojuje se společným staletým nepřítelem, napsal Zalužnyj na Facebooku, kde rovněž zveřejnil fotografie bojových vozidel s českou a polskou vlajkou.

12:16 - Ruské vedení možná stanovuje podmínky pro operační pauzu, když jeho invazní jednotky dobyly ukrajinský Lysyčansk a dosáhly hranice Luhanské oblasti. Ve své nejnovější analýze shrnující vývoj ruské invaze na Ukrajinu to uvedl americký Institut pro výzkum války (ISW).

11:50 - Třicítka členských zemí NATO podepsala protokol o přistoupení Finska a Švédska. Aby se obě země staly členy, musí dokument všechny státy ratifikovat.

Třicet členských zemí NATO podepsalo přistoupení Švédska a Finska

Evropa

11:19 - Konference v Luganu stanovila sedm principů pro obnovu Ukrajiny, včetně důrazu na reformy, transparentnost či udržitelnost, uvedl švýcarský prezident.

10:02 - Bělorusko v reakci na západní sankce zmrazí zahraniční podíly ve 190 běloruských firmách. Omezení se dotkne i českého podniku Kasi, uvedl TASS.

9:15 - Dočasnou ochranu v Česku v pondělí získalo 1186 uprchlíků z Ukrajiny, o 256 méně než před týdnem. Od začátku ruského útoku získalo víza 387 945 běženců.

8:04 - Ruské invazní jednotky ostřelují ukrajinské pozice podél celé frontové linie, přičemž útočí ve směru na obce Novoluhanske a Spirne v oblasti východoukrajinského Bachmutu. Ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů to uvedl ukrajinský generální štáb. Hlavní úsilí nepřátelských sil se podle něj soustředí na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.

Rusové se teď soustředí na kontrolu nad Luhanskou oblastí, uvedla Ukrajina

Válka na Ukrajině

7:35 - Ukrajinci v noci zničili sklad zbraní, který se nachází v Luhanské oblasti v Kadjivce, uvedl server Nexta. Oblast je pod kontrolou Rusů.

21:40 -  Strategický Hadí ostrov v Černém moři je opět pod jurisdikcí Kyjeva. Ukrajinská vlajka nad ním zatím nevlaje, pouze tam byla shozena. Vztyčena bude až s příjezdem vojáků, oznámila armádní mluvčí Natalija Humenjuková.

20:37 - Ukrajinský generální štáb  ukázal záběry použití amerického raketového systému HIMARS.

18:55 - Na sociálních sítích se objevilo video, jak čeští dobrovolníci na Ukrajině odvážejí zabavenou ruskou techniku.

16:20 - Ostřelování ukrajinských školek, škol a zdravotnických zařízení a dalších civilních cílů je úmyslnou strategií Ruska. Na úvod konference věnované poválečné obnově Ukrajiny ve švýcarském Luganu to přes videohovor uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:55 - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vítězství ruských sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku, poslední zbývající bašty odporu v tomto regionu. Informovala o tom agentura AP.

Putin vyhlásil vítězství v Luhanské oblasti

Evropa

15:39 - Britský občan Aiden Aslin odsouzený v červnu ukrajinskými separatisty k trestu smrti se proti verdiktu odvolal. Soud samozvané proruské Doněcké lidové republiky (DNR) Aislina společně s dalším Britem a Maročanem odsoudil za účast v bojích na straně ukrajinských sil. Informovala o tom ruská agentura Interfax s odvoláním na právního obhájce odsouzeného.

13:17 - Na Hadím ostrově, odkud se minulý týden stáhla ruská posádka, byla opět vztyčena ukrajinská vlajka. Oznámilo to ministerstvo obrany v Kyjevě.

12:54 - Ruského hokejového brankáře Ivana Fedotova čeká služba za polárním kruhem. Podle agentury TASS bude kvůli vyhýbání se nástupu do armády poslán na vojenskou základnu na souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu.

Člen stříbrného týmu z letošních olympijských her v Pekingu a nejlepší brankář KHL, kde pomohl CSKA Moskva k titulu, byl zadržen v pátek v Petrohradu. Policii k tomu vyzvala vojenská prokuratura.

12:42 - Ruský raper Ivan Alexejev, známý pod uměleckým jménem Noize MC, na koncertu v Taškentu označil ukrajinské ostřelování ruského města Belgorod za návrat raket dříve vypálených proti Ukrajině. Belgorod je rodným městem zpěváka, který válku Ruska proti Ukrajině od počátku kritizuje, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Belgorod ležící poblíž hranic s Ukrajinou se v noci ze soboty na neděli stal terčem ostřelování ukrajinskými raketami, při kterém čtyři lidé přišli o život a čtyři utrpěli zranění. Poškozeny byly desítky obytných domů. Podle BBC šlo o nejtěžší úder proti městu od začátku války.

12:12 - Ruští kosmonauté dnes na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti ruskými silami. Vesmírná agentura Roskosmos zveřejnila snímek, na němž ruská posádka pózuje s vlajkou proruských separatistů.

9:48 -  V okupovaném Severodoněcku zůstává 8000 civilistů a dalších 10 000 jich zůstává v nově obsazeném Lysyčansku, uvedl vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj ukrajinské jednotky i po stažení z Lysyčansku drží ještě malý kus Luhanské oblasti.

9:02 - V Charkově byla ve čtyři ráno zasažena škola určená pro druhý stupeň, uvedl vojenský správce Oleh Syněhubov. Při útoku nebyl nikdo zraněn, ale tři lidé zahynuli a šest bylo zraněno při útoku na vesnici Bezruky. Několik měst a a vesnic v Charkovské oblasti bylo v noci ostřelováno

8:58 - Ve městě Snižne  v části Doněcké oblasti okupované separatisty byl zničen sklad munice. Záběr z exploze zveřejnil kanál Nexta.

6:27 - Rusko posílilo své uskupení lodí v severozápadní části Černého moře o ponorku vyzbrojenou 28 střelami s plochou dráhou letu Kalibr, uvedlo ukrajinské velitelství jih. Ve skupině plavidel jsou i dvě velké výsadkové lodě, což vzbuzuje obavy, že by se mohlo jednat o přípravu k vylodění.

6:15 - Ukrajinský generální štáb v neděli večer přiznal, že se ukrajinské síly stáhly z Lysyčansku. Moskva už dříve oznámila, že její síly a jednotky separatistů město ovládly. Lysyčansk bylo poslední město v Luhanské oblasti, které ovládaly ukrajinské jednotky.

23:01 - Ukrajinská armáda zlikvidovala železniční most mezi Melitopolem a Tokmakem, kudy Rusové dovážejí zbraně, uvedl server Nexta.

22:16 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že ukrajinské síly se stáhly z Lysyčansku. Zavázal se město dobýt zpět, uvedla agentura Reuters.

21:20 - Dobytí klíčového Lysyčansku znamená pro Moskvu průlom, město poslouží ruským vojskům jako základna pro další postup, shodují se zahraniční média. Stažením ukrajinských jednotek z města bitva o Donbas ani zdaleka nekončí, pád Lysyčansku naopak Rusko posouvá blíž k převzetí kontroly nad celým regionem – jednomu z cílů, které si Moskva na začátku invaze vytyčila.

17:04 - Západ spoléhá na to, že válka na Ukrajině bude pokračovat a nedovoluje Kyjevu přemýšlet o míru. V neděli to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Zejména Washington obvinil z toho, že nechce v Evropě mír, uvedla agentura TASS. Západní země Ukrajině poskytují zbraně a další vybavení od únorové invaze ruských vojsk.

Západ Kyjevu neumožňuje přemýšlet ani jednat o míru, řekl mluvčí Kremlu

Válka na Ukrajině

16:25 - Turečtí celníci zadrželi ruskou nákladní loď, která převážela obilí, řekl ukrajinský velvyslanec v Turecku. Obilí podle něj patří Ukrajině.

14:33 - Východoukrajinský Slovjansk zasáhlo silné ostřelování, při kterém bylo mnoho lidí zraněno nebo přišlo o život, uvedl podle Reuters starosta města.

13:21 - Prezident Miloš Zeman by souhlasil s dalšími dodávkami zbraní na Ukrajinu i se zapojením Česka do výcviku ukrajinských vojáků

12:02 - Ruské a separatistické jednotky dobyly město Lysyčansk a celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

Dobyli jsme Lysyčansk a celou Luhanskou oblast, oznámila Moskva

Válka na Ukrajině

12:00 - Rusko ztratilo na Ukrajině 35 970 voják

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám