Hlavní obsah

„Mají navečer ohňostroj.“ Ukrajinci hlásí minus další ruský sklad munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ruskými silami okupovaným městem Nova Kachovka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny v pondělí večer otřásla silná exploze. Podle ukrajinského velitelství Jih byl zničen sklad munice. Rusko mluví o explozi ve skladu ledku, při níž zemřelo nejméně sedm lidí.

Foto: Profimedia.cz

Exploze v Ruskem okupované Nové Kachovce

Článek

Ukrajinská armáda v posledních dnech nasadila salvové raketomety dodané západními spojenci proti ruským muničním skladům v obsazených částech země.

„V rámci plnění palebných úkolů jednotek našeho raketového dělostřelectva ztratil nepřítel 52 rašistů (rašismus je ukrajinské označení pro ruský fašismus – pozn. red.), houfnici Msta-B, minomet, sedm pancéřovaných vozidel a aut a také přišel o sklad munice v Nové Kachovce,“ uvedlo v noci na úterý ukrajinské velitelství Jih.

Také Serhij Chlaň, který je poradcem šéfa správy Chersonské oblasti, podle agentury Unian informoval o zničení ruského skladu munice: „Minus jeden ruský sklad munice v Nové Kachovce. Vozili, vozili, hromadili, hromadili a mají z toho navečer ohňostroj.“ Chlaň, který není v oblasti, vzkázal lidem, aby na sebe dávali pozor a nechodili k místu výbuchu.

I podle mluvčího vojenské správy Oděské oblasti Serhije Bratčuka byl zničen ruský muniční sklad. Jde o několikátý výbuch v tomto městě za poslední dny, podle ukrajinské agentury Unian je to už počtvrté, co byl v Nové Kachovce zasažen sklad munice.

Podle bloggerů byly ve skladu uloženy rakety do salvových raketometů a tlaková vlna po výbuchu byla cítit ještě ve vzdálenosti 600 metrů. Vyrazila mnoho oken a dveří.

Ukrajinci se přiblížili k okraji Chersonu, na další postup nemají síly

Amerika

Ruská agentura TASS s odvoláním na okupační „vojensko-občanskou správu“ v Nové Kachovce napsala, že explodoval sklad ledku. Uvedla, že se město stalo terčem ostřelování ukrajinských sil a byl zničen trh, nemocnice a domy.

Podle šéfa místní ruské okupační správy Vladimira Leontěva při výbuchu zemřelo nejméně sedm lidí a dalších 60 utrpělo zranění. Pod troskami zřícených domů jsou podle něj stovky lidí. Informace z místa nelze nezávisle ověřit.

Nicméně ruskojazyčná verze BBC poukazuje na to, že dříve se v žádných veřejných zdrojích neuvádělo, že by ve městě byl sklad tohoto explozivního dusíkatého hnojiva.

Novou Kachovku ruské síly obsadily hned první den invaze, 24. února. Ve městě se nachází vodní elektrárna, je také důležité pro zásobování Ruskem okupovaného Krymu vodou.

Nova Kachovka se nachází na jihu země, který nařídil v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osvobodit.

Zelenskyj nařídil armádě dobýt zpět jih země

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám