Hlavní obsah

Litva omezila tranzit dalšího zboží do Kaliningradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Litva v souladu se sankcemi Evropské unie rozšířila omezení na převoz zboží přes své území do ruské kaliningradské enklávy, informovala agentura Reuters. Opatření se nově vztahuje na alkohol, cement nebo dřevo, uvedl mluvčí litevské celní správy.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Ruský pracovník v přístavu Baltijsk v Kaliningradské oblasti.

Článek

Omezení přepravy dalších druhů zboží do ruské oblasti u Baltského moře podle litevských médií odpovídá sankčnímu balíku EU, který členské státy přijaly 8. dubna v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Další omezení by mělo platit od srpna a bude se vztahovat na uhlí. Od prosince pak také na ropné produkty.

EU nechce eskalovat válku s Ruskem, tlačí na Litvu kvůli Kaliningradu

Válka na Ukrajině

Tranzit zboží do Kaliningradské oblasti je předmětem diplomatických sporů mezi Moskvou a Vilniusem od poloviny června. Litva minulý měsíc zakázala přes své území do ruské enklávy přepravovat zboží, na které se vztahují protiruské sankce evropského bloku. Rusko omezení tranzitu označuje za blokádu a už dříve Vilnius varovalo, že podnikne tvrdá odvetná opatření.

Litevské ministerstvo zahraničí na svých stránkách podle zpravodajského serveru Delfi zdůraznilo, že pozemní doprava mezi Kaliningradskou oblastí a jiným ruským územím není zablokovaná.

Moskva si předvolá velvyslance EU kvůli omezení dodávek zboží do Kaliningradu

Evropa

„Přeprava lidí a zboží, které nepodléhá sankcím EU, pokračuje. Litva na tuto přepravu neuvalila žádné jednostranné, individuální nebo dodatečné sankce,” uvedlo ministerstvo.

Na Litvu začala na konci června tlačit také Evropská unie, která nemá zájem o případnou eskalaci konfliktu. Mezi nejhlasitější země ohledně kompromisu patřilo Německo, protože má v Litvě nasazené vojáky a především je závislé na ruském plynu.

Kaliningradská oblast, vklíněná mezi Polsko a Litvu, dostává dodávky zboží z Ruska po železnici a po silnici přes litevské území. S ostatními částmi Ruska má ale také námořní spojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám