Hlavní obsah

Bělorusko hrozí údery na Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Tvrdými údery na polskou infrastrukturu pohrozil ve středu v případě „ozbrojených provokací“ Západu zástupce náčelníka běloruského generálního štábu Ruslan Kosygin, uvedla běloruská státní tisková agentura BelTA. Hrozba přišla krátce poté, co ruský prezident Minsku slíbil, že dostane taktické balistické rakety Iskander-M.

Foto: Belta, Reuters

Běloruský raketomet Polonez na manévrech v Gomelské oblasti

Článek

„V případě konfliktu se stává primárním cílem úderu Polsko a jeho vojenská infrastruktura, zejména systémy řízení, místa trvalého rozmístění národních ozbrojených sil, arzenály a vojenské základny, ale také klíčové objekty jejich ekonomiky a dopravní infrastruktury,“ pohrozil Kosygin.

„Na Západě si musejí jasně uvědomit, že naše odpověď na jakékoli ozbrojené provokace bude jednoznačně adekvátní a tvrdá,“ dodal.

Podle něj se v Polsku objevují „snahy jednotlivých polských politiků o návrat takzvaných polských zemí, což jsou západní oblasti Ukrajiny a Běloruska“.

Kosygin to nijak nedoložil, narážet ale mohl na to, že někteří okrajoví polští politici se na sebe snažili upozornit tvrzením, že by měla vzniknout polsko-ukrajinská federace, což vyvolalo obavy části Ukrajinců, že by ztratili samostatnost.

Poláci koketují s ideou konfederace s Ukrajinou

Zahraniční

Podle Kosygina je to stejně jako vojenská cvičení „příprava vedení vojenských operací směrem na východ“.

Kosygin současně varoval před agresivní politikou USA. „Území Polska se stejně jako pobaltské země mění v polygon, na němž Spojené státy plánují rozpoutat v Evropě další krvavý konflikt proti Ruské federaci a jejím spojencům,“ řekl, aniž pro to uvedl jakýkoli důkaz. Aktuálně probíhající válku na území Ukrajiny navíc nerozpoutaly Spojené státy, ale Rusko, které sousední stát napadlo.

Kosygin Polsku pohrozil jen pár dní poté, co Rusko slíbilo dodat Bělorusku během několika měsíců balistické rakety krátkého doletu Iskander-M, které mohou nosit i jaderné zbraně. Mají nahradit stárnoucí rakety typu Scud.

Putin se chlubí, že pošle Bělorusku iskandery, které mohou nést jaderné hlavice

Zahraniční

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko při jednání s prezidentem Vladimirem Putinem na konci června žádal ruského vůdce, aby zemi poskytl zbraně představující symetrickou odpověď na lety západních letadel schopných nosit jaderné zbraně kolem běloruských hranic. Žádal o zbraně, které mohou nosit jaderné nálože.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám