Hlavní obsah

Rusové mohou zaútočit na Slovjansk ze západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington
Aktualizováno

Ruské jednotky útočí na Bachmut, uvedl v páteční svodce ukrajinský generální štáb. Pokusy o útoky na Slovjansk a Kramatorsk se podle něj podařilo odrazit. Na tato města by ale Rusové mohli zaútočit ze západu, varoval Institut pro studium války (ISW).

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinci pálí z raketometu BM-21 Grad u Bachmutu

Článek

Směrem na Bachmut vedou ruské jednotky útoky od obce Spirne a Vesela Dolyna, kde boje pokračují. Celá řada obcí byla ostřelována z houfnic, raketometů i minometů, střely dopadaly i na Bachmut. Veršyna a Vuhlehirská elektrárna se staly terči náletů.

Podle ukrajinského generálního štábu nepřítel vedl dělostřeleckou palbu i na obce ležící u Slovjansku, jako jsou Volobujivka, Dolyna, Čepiľ, Červone a Bogorodyčne nebo Adamivka. U Bogorodyčneho se pokusil o průlom, ale byl odražen a zatlačen zpět.

Řadu obcí Rusové ostřelovali i u Kramatorsku, mimo jiné Siversk a Bilohorivku. U Verchňokamjanského s částečným úspěchem zaútočili.

Britská vojenská rozvědka v pátek ráno uvedla: „Rusko soustřeďuje vybavení na frontové linii u Siversku, který je asi 8 km západně od fronty. Je velmi reálná možnost, že ruským aktuálním taktickým cílem bude Siversk, když se jeho síly pokoušejí postoupit k nejpravděpodobnějším operačním cílům v obydlené oblasti Slovjansk-Kramatorsk.”

Na Slovjansk a Karamatorsk hrozí útoky ze tří stran

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své čtvrteční analýze na východoukrajinském bojišti varoval před možností, že by ruské jednotky mohly zaútočit na Slovjansk a Kramatorsk nejen ze severu a východu, ale i ze západu, z pozic u města Barvinkove.

Porazit nás? Ať si to Západ zkusí, prohlásil Putin

Válka na Ukrajině

ISW v předchozí analýze dospěl k závěru, že si ruská armáda po dobytí Lysyčanska „vezme pauzu“, což o den později skutečně ohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany. Pauza podle ISW neznamená úplný klid.

„Ruské síly i 7. července, stejně jako dříve, podnikaly pokusy o omezené útoky a zasazovaly letecké, dělostřelecké a raketové údery ve všech směrech. Ruské síly se nejspíše omezí na malé útočné operace, dokud neobnoví síly a nevytvoří podmínky pro nové závažnější ofenzivy v příštích týdnech či měsících,“ stojí v analýze ISW.

Bělorusko hrozí údery na Polsko

Válka na Ukrajině

Partyzáni v Záporoží

ISW rovněž poukázal na aktivity ukrajinských partyzánů na okupovaných územích na jihu země, zejména u Melitopolu v Záporožské oblasti, kde podle ukrajinských zdrojů vyletěl do povětří další železniční most na trati vedoucí k frontě.

Reklama

Výběr článků

Načítám