Hlavní obsah

Lavrov si stěžoval na rusofobii na G20. Připomínali mu Ukrajinu a nechtěli se s ním fotit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si stěžoval, že se mu představitelé Západu na setkání ministrů zahraničí skupiny G20 vyhýbali a také, že „zběsile“ kritizovali ruskou agresi. Podle něj je ovládla rusofobie. Oznámil, že ze schůzky odjíždí dřív.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kdy zastavíš válku? ptali se Lavrova diváci na G20Video: Reuters

 
Článek

„Agresoři, vetřelci, okupanti – slyšeli jsme toho dnes dost,“ řekl Lavrov.

Diskuse Západu se podle něj „téměř okamžitě, hned jak se dostali ke slovu, stočila ke zběsilé kritice Ruské federace v souvislosti se situací na Ukrajině“. Takové chování ale bylo podle něj očekávatelné.

Kdy zastavíš válku? křičeli na Lavrova v Indonésii

Svět

Lavrov si stěžoval, že západní ministři neodpovídali na otázky týkající se světové ekonomiky: „Na tyto otázky nemají žádné odpovědi, pouze obnaženou rusofobii, kterou suplují nutnost shodnout se na klíčových otázkách světové ekonomiky a financí.“

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov usrkává nápoj na zasedání G20

Lavrov čelil tvrdé kritice od německé ministryně zahraničí Annalene Baerbockové, podle které Rusko nemá o dialog se zeměmi skupiny G20 zájem. Šéf ruské diplomacie podle AFP odešel z místnosti ve chvíli, kdy Baerbocková kritizovala Moskvu za rozpoutání války na Ukrajině.

Invazi do sousední země zahájili Rusové na konci února. Obhajovat se ji snaží narativem o „denacifikaci” nebo o pomoci ruskojazyčnému obyvatelstvu na Donbase. Při útocích nešetří ani civilní cíle. Čelí kvůli tomu sankcím.

Porazit nás? Ať si to Západ zkusí, prohlásil Putin

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině byla podle indonéské ministryně zahraničí Retno Marsudiové tématem téměř všech bilaterálních jednání. Část zemí zároveň odsoudila ruskou invazi a vyzvala k okamžitému ukončení bojů skrze mírová jednání a diplomacii.

Lavrov také zopakoval jedno z tvrzení, jež Kreml šíří, že Západ nedovolí Ukrajině vyjednávat o míru, ale přeje si Rusko porazit na bojišti.

Lavrov si stěžoval na nedodržení etikety

Za porušení etikety a rusofobii označil Lavrov to, že na protest proti ruské invazi ministři ze skupiny velkých západních ekonomik G7 bojkotovali čtvrteční recepci.

„Včera byla recepce, kterou připravili Indonésané, uvítací recepce s koncertem, ale oni tam nešli. To je jejich vnímání protokolu, slušnosti a pravidel etiky,“ postěžoval si Lavrov.

Evropská unie uvedla, že nechce dopustit, aby se skupina G20 stala platformou ruské propagandy.

Lavrov komentoval i to, že se nedošlo na společnou fotografii, americký ministr zahraničí Antony Blinken se nechtěl s Lavrovem fotit: „Prohlásil, že se se mnou fotit nebude, ale já jsem nikoho k focení nezval.“

Několik jednání na okraj schůze vedl i Lavrov. Čínského ministra zahraničí Wanga I šéf ruské diplomacie informoval o pokračování „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, jak Kreml mluví o válce. Oba ministři odsoudili protiruské sankce.

Turci nechali odplout ruskou loď s ukrajinským obilím, Kyjev zuří

Evropa

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v pátek podle agentury TASS oznámil, že s Lavrovem jednal o mechanismu vývozu obilí z ukrajinských přístavů. Lavrov se setkal i se svými protějšky z Argentiny, Brazílie, Indie nebo Jižní Koreje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám