Hlavní obsah

Několik lidí strhlo v Brně ze sochy Jošta ukrajinskou vlajku, policisté je zadrželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ukrajinská vlajka na štítu sochy Jošta Lucemburského na brněnském Moravském náměstí vydržela jen několik dnů. Magistrát ji podruhé povolil umístit jako podporu Ukrajině napadené Ruskem, v neděli ji několik lidí znovu sundalo.

Foto: Michal Šťastný

Socha Jošta Lucemburského

Článek

Nejdříve neposlechli úřední výzvu, aby na sochu nelezli a vlajku nesundávali, poté byli tři muži zadrženi a převezeni na policejní služebnu, uvedl na webu mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Za přestupek proti veřejnému pořádku jim podle něj hrozí několikatisícová pokuta.

Modro-žlutá vlajka byla na štítu už od března, krátce poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Vydržela tam do půlky června, než se některým znelíbila natolik, že ji s pomocí žebříku sundali.

Tehdy strážníci zadrželi dva muže a jejich čin postoupili do správního řízení. Podobný scénář se opakoval i v neděli.

Podle videa, které zveřejnilo Radio Krokodýl, se u sochy sešlo několik desítek lidí, z nichž někteří měli českou vlajku a někteří vlajku, která měla být moravská. Mimo jiné skandovali „Čechy Čechům“.

Po sundání ukrajinské vlajky umístil muž na štít vlajku, na níž měla být moravská orlice, za pokřiku okolo stojících „My jsme Češi“. Na rozdíl od některých pražských demonstrací se v Brně neobjevila ruská vlajka.

Socha Jošta je také metaforou odvahy a ukrajinská vlajka na štítu má symbolizovat odvahu Ukrajinců bránit se armádě výrazně početnějšího národa.

Podle policistů byli zadržení ze služebny „po provedených neodkladných úkonech bez zranění neprodleně propuštěni na svobodu“.

Jejich jednáním se nyní budou zabývat úředníci příslušného správního orgánu, kdy jim za přestupek proti veřejnému pořádku hrozí až několikatisícová sankce, dodal Vala.

Reklama

Výběr článků

Načítám