Hlavní obsah

Rusové útočí na Slovjansk, ale nepostupují. Tvrdě se bojuje o nebe

Kyjev/Londýn/Washington

Rusko se snaží dostat plně pod kontrolu ukrajinskou Luhanskou oblast, zatímco v sousední Doněcké oblasti pokračuje v útocích na Slovjansk a Kramatorsk. V obou oblastech ruské jednotky ostřelují obce pod ukrajinskou kontrolou z houfnic i raketometů, uvedl ve čtvrtek ukrajinský generální štáb. Tvrdé boje probíhají o vzdušnou nadvládu.

Foto: Reuters

Zničený charkovský pedagogický institut

Článek

Rusové jsou už pouhých několik kilometrů od Slovjansku. Ruské jednotky útočí i ve směru na Bachmut, u něhož také ostřeluje okolní vesnice.

Podle britské rozvědky útočí Rusové po celé délce fronty v Doněcké oblasti a postoupili jen v pár místech. Hlavně se snaží upevnit pozice na nedávno získaných územích.

Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že to bylo poprvé za 133 dní bojů, kdy ruské jednotky nezískaly žádné další území.

Rusové se také snaží upevnit nadvládu ve vzduchu a nasadili ve větší míře rakety vzduch-země určené pro ničení radiolokátorů, řekl mluvčí Ukrajinských vzdušných sil Jurij Ignat.

„V různých směrech pokračuje v použití raket vzduch-země Ch-31P a Ch-58 určených k ničení raketových a radarových systémů protivzdušné obrany ve snaze zničit posty naší protivzdušné obrany. Obránci nebe uplatňují všechny protiopatření, aby rakety nezasáhly cíle.“

Tvrdý boj o nebe

Rusku se nepodařilo získat kontrolu nad ukrajinským vzdušným prostorem, což mu komplikuje pozemní operace, problémem to bylo hlavně v prvních týdnech.

Ale ani nyní nemůže snadno útočit ze vzduchu, protože Ukrajinci využívali nejen ruční protiletadlové řízené střely kategorie MANPADS, ale dál mohli využívat i systémy protivzdušné obrany dalekého dosahu S-300.

Rusové se bojí létat nad Ukrajinou, střely raději odpalují zpoza hranic

Evropa

Ukrajinské vzdušné síly oznámily, že se jen ve středu podařilo sestřelit dvě střely s plochou dráhou letu Kalibr vypálené z Černého moře na jih Ukrajiny.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve čtvrtek oznámil, že ruské stíhačky Suchoj Su-35 sestřelily jeden ukrajinský bitevník Suchoj Su-25 a jednu stíhačku MiG-29.

MiG měl být sestřelen u Mykolajivu, Su-25 u Adamovky nad územím samozvané Doněcké lidové republiky.

Ukrajinské vzdušné síly žádnou ztrátu neoznámily, ale potvrdily nasazení bitevních letadel, při jejichž útocích měl být zničen sklad munice a dva velitelské pozorovací posty a několik kusů vojenské techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám