Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z online reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Obyvatelé Charkova hasí požár rodinného domu zasaženého při ruském útoku.

Článek

23:47 - „Dobrou noc, Evropo. Snad jsi v pořádku. My už měsíc ne,“ píše se měsíc po ruské invazi na oficiálním twitterovém účtu Parlamentu Ukrajiny. Připojena je i emotivní fotografie.

23:06 - Podle časopisu Forbes má ukrajinská armáda v současnosti o 43 tanků více než na začátku války. Podle analytiků ztratila ruská armáda od začátku války 530 tanků, zatímco ozbrojené síly Ukrajiny ztratily 74 tanků, ale zajaly 117 nepřátelských tanků.

22:20 - Bílý dům v tichosti sestavil tým amerických bezpečnostních činitelů, který má načrtnout scénáře, jak by Spojené státy a jejich spojenci měli reagovat, pokud by ruský prezident Vladimir Putin použil své zásoby chemických, biologických nebo jaderných zbraní.

USA připravují plány pro případ, že by Rusko použilo své nejsilnější zbraně

Válka na Ukrajině

22:11 - USA a EU budou spolupracovat na snížení evropské závislosti na ruských energiích, shodli se Joe Biden a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Slíbili humanitární pomoc Ukrajině.

Biden se s EU domluvil na energetické spolupráci a pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině

21:52 - V Bruselu skončilo jednání lídrů zemí EU s prezidentem USA Joem Bidenem. Nyní bude summit diskutovat o protiruských sankcích nebo pomoci Ukrajině.

21:50 - Jedna z ukrajinských vesnic byla celý měsíc okupována Rusy, kteří zde terorizovali lidi a kradli jim jejich potraviny. Ve čtvrtek do vesnice vstoupila ukrajinská armáda s americkými dobrovolníky, odcizila Rusům sedm jejich tanků a zajala řadu ruských vojáků, čímž osvobodila lidi ve vesnici.

21:35 - Ukrajina používá software pro rozpoznávání obličejů k identifikaci ruských vojáků zabitých v boji na ukrajinském území. Prostřednictvím sociálních sítí pak kontaktuje jejich rodinu, která si může vyzvednout tělo. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov, který je zároveň i ministrem pro digitální transformaci.

20:59 - Rusové od počátku invaze na Ukrajinu ve velkém skupují zásoby léčiv včetně antidepresiv, prášků na spaní a antikoncepce. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat analytické společnosti DSM Group poskytnutých listu Vedomosti. Lidé si podle nich nakoupili za dva týdny tolik léků, kolik jindy koupí za měsíc.

20:58 - Pokusy vojenských špiček USA spojit se se svými ruskými protějšky nejsou poslední měsíc úspěšné. Píše o tom list The Washington Post, který upozorňuje, že nejasnosti ohledně vojenských přesunů poblíž hranic států NATO zvyšují obavy z nedorozumění či incidentů.

Nebezpečné ticho. Vojenské špičky USA se snaží dovolat ruským protějškům. Nikdo to nebere

Válka na Ukrajině

20:22 - Kanada může zvýšit vývoz ropy o pět procent, aby pomohla zlepšit globální energetickou bezpečnost po ruské invazi na Ukrajinu, řekl ministr Wilkinson.

20:03 - Magistrát hlavního města poskytne jednotlivým pražským radnicím na pomoc pro ukrajinské uprchlíky zhruba 106 milionů korun. Peníze dostanou za každého uprchlíka a rovněž za každé lůžko zřízené v nouzovém ubytování v tělocvičnách a na dalších místech. Město zároveň přidá ke státnímu příspěvku 250 korun na ubytování dalších 140 korun ze svého rozpočtu.

19:22 - Prezident USA Joe Biden se v Bruselu připojil k summitu EU, který jedná o ruské invazi na Ukrajinu. Cílem společné schůzky je prokázat jednotu Západu.

19:21 - Pražský magistrát poskytne radnicím na pomoc ukrajinským uprchlíkům 106 milionů Kč. Peníze dostanou za každého uprchlíka a lůžko v nouzovém ubytování.

19:16 - Moskva obvinila NATO, že hledá jakékoliv argumenty k posilování svého východního křídla a že podpora kyjevského režimu má prodloužit boje.

19:00 - Nejdůležitější je, abychom jako Západ zůstali sjednoceni v postupu proti ruské invazi na Ukrajinu, uvedl v Bruselu americký prezident Joe Biden.

Nejdůležitější je, aby Západ zůstal vůči Rusku sjednocený, tvrdí Biden

Evropa

18:50 - Ukrajina zrcadlově odpověděla Bělorusku na vyhoštění ukrajinských diplomatů, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na prohlášení mluvčího ukrajinské diplomacie. Na běloruském velvyslanectví v Kyjevě tak zůstane jen pět lidí.

18:49 - Přímo na stavební firmu Strabag, spoluvlastněnou sankcionovaným ruským oligarchou Olegem Děripaskou, sankce uvaleny nebyly. Sdělilo to české zastoupení Strabagu, které je součástí stejnojmenného rakouského koncernu. Vedení Strabagu je podle firmy nezávislé na akcionářích.

17:57 - Ruský HDP letos klesne o 15 procent a napřesrok o další tři procenta. Výkon ruské ekonomiky se tak vrátí zhruba o 15 let zpátky, předpovídá IIF.

Povinná očkování má asi polovina uprchlíků z Ukrajiny, říká Chlíbek

Domácí

17:25 - Lídři skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 v Bruselu varovali Rusko před použitím biologických, chemických nebo jaderných zbraní na Ukrajině. Ve společném prohlášení po schůzce konané na okraj dnešního mimořádného summitu NATO také uvedli, že všechny země skupiny jsou připravené přivítat ukrajinské uprchlíky.

17:23 - Rezoluci o humanitární situaci na Ukrajině podpořilo 140 zemí a 38 se zdrželo. Spolu s Ruskem byly proti jen Bělorusko, Sýrie, KLDR a Eritrea.

Rusko v OSN opět jako kůl v plotě. Hlasovaly s ním jen čtyři země

Válka na Ukrajině

16:46 - Ruská invaze na Ukrajinu bude brzdou světové ekonomiky. Tempo růstu světového hospodářství letos patrně zpomalí na 2,5 procenta, uvedla UNCTAD.

16:37 - Ukrajina vyměnila deset zajatých ruských vojáků za deset ukrajinských vojáků, kteří upadli do ruského zajetí, oznámila vicepremiérka Vereščuková.

16:36 - Čína s předstihem nevěděla o ruském plánu zaútočit na Ukrajinu. Uvedlo to ministerstvo obrany, které podobná tvrzení označilo za snahu pošpinit Činu.

Rusové pálí do lidí v Charkově raketami, šest mrtvých ve frontě na humanitární pomoc

Evropa

16:03 - Koruna na invazi Ruska na Ukrajině reagovala více než pětiprocentním poklesem k euru, nyní je však jen mírně slabší než před měsícem na začátku války.

15:59 - Myšlenka, že by Turecko mohlo poskytnout ruský systém protivzdušné obrany S-400 Ukrajině, je zcela nerealistická. Uvedl to mluvčí tureckého prezidenta Fahrettin Altun v komentáři pro deník The Wall Street Journal (WSJ). O víkendu agentura Reuters informovala, že američtí představitelé zkoumali, zda by bylo Turecko ochotné Kyjevu systém přenechat.

15:51 - Bulharsko povolává ke konzultacím svého velvyslance v Moskvě. Reaguje tím na „nediplomatické, ostré a hrubé“ výroky ruské velvyslankyně v Sofii v souvislosti s postojem Bulharska k válce na Ukrajině, uvedl premiér balkánské země Kiril Petkov.

Šojgu se konečně objevil. Putin ho měl na monitoru vlevo nahoře

Válka na Ukrajině

15:10 - Nejméně šest mrtvých a 15 zraněných si v Charkově podle gubernátora vyžádal zásah ruské střely do fronty lidí čekajících na výdej humanitární pomoci.

14:36 - V ruských státních médiích se objevily záběry ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, uvedla agentura Reuters. Šojgu byl vidět na obrazovce, kterou používal Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady. Ve středu ruská a ukrajinská média upozornila, že ministr obrany zmizel z veřejného prostoru a již 11 dní se neobjevil. Média vysílala pouze jeho archivní záběry. Zda je záběr, který se dnes objevil, aktuální, není jasné.

14:35 - Lídři NATO na mimořádném summitu v Bruselu odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině, vyzvali k potrestání válečných zločinů a varovali Moskvu před použitím chemických zbraní. Ve společném prohlášení se také shodli na dalším posílení východního křídla bloku včetně rozmístění bojových skupin na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku.

Státy NATO Ukrajině poskytnou další vojenskou podporu včetně ochrany proti chemickým či jaderným zbraním.

13:50 - Bulharský premiér Kiril Petkov potvrdil informaci, že jeho země neposkytne Ukrajině vojenskou pomoc. „Bulharsko dělá všechno možné, aby podpořilo Ukrajinu, ale bez přímé vojenské pomoci,“ řekl Petkov.

13:48 - Ruské akcie první den po částečném obnovení obchodování zpevnily. Index MOEX ale počáteční více než desetiprocentní růst zmírnil na 4,4 procenta.

12:57 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval NATO, že Rusko má v plánu jít dál a zacílit na východní státy Aliance.

DOKUMENT: Projev prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského na summitu NATO

Dokumenty

12:41 - Z Mariupolu, který už měsíc obléhají a ostřelují ruští okupanti, se lidé snaží prchnout i na vlastní pět. Lidé, kteří žijí ve sklepích, prakticky nevycházejí ven. „Počítáme každý den války. Nemáme kam jít, naše byty jsou rozbité,“ citovala televize currenttime.tv Irynu.

Humanitární konvoj s potravinami se ani ve středu do města nedostal. Úřady mají za to, že ve městě je už přes 3000 obětí. Ověřit tyto údaje v podmínkách bojů zatím není reálné.

Lidé prchají z rozstříleného Mariupolu také na vlastní pěst

Válka na Ukrajině

12:39 - Mladá žena dostala v Moskvě pokutu za leták s nápisem „Fašismus neprojde”. Soud rozhodl, že leták vyjadřuje negativní vnímání vůči ruským ozbrojeným silám, informuje Nexta.

11:43 - Británie rozšířila sankční seznam o 65 subjektů napojených na ruský režim. Jsou tam banky, Vagnerova skupina, výrobce dronů i ruské železnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zcela zničený MariupolVideo: AP

11:34 - Na sociálních sítích se objevily záběry údajně z okolí města Irpiň. Je na nich vidět velké množství zničených a hořících osobních aut.

11:09 - Česká armáda může vyslat vojáky do nové jednotky NATO na Slovensku s cílem posílit východní křídlo Aliance. Misi po Senátu schválila i Sněmovna. Na Slovensko odjede 400 vojáků.

Česko pošle 400 vojáků do nové jednotky NATO na Slovensku

Domácí

10:52 - Britské zpravodajské služby odhadují, že ruské jednotky utrpěly při invazi na Ukrajinu tisícové ztráty. Moskva teď kvůli jejich nahrazení nejspíš mobilizuje rezervisty a obrátila se i na soukromé vojenské společnosti a žoldnéře. Na Twitteru to uvedlo britské ministerstvo obrany ve své poslední zprávě k situaci na Ukrajině.

„Ruské síly během invaze na Ukrajinu téměř jistě utrpěly tisícové ztráty. Rusko se nyní pravděpodobně snaží mobilizovat své záložníky a brance, stejně tak soukromé vojenské společnosti a zahraniční žoldnéře, aby nahradilo tyto značné ztráty,” uvedlo ministerstvo.

10:45 - Ministerstvo zdravotnictví jedná s EU o dodávce zhruba 30 000 dávek dětských vakcín pro ukrajinské uprchlíky. EU řeší také možnost získávání jejich zdravotní dokumentace. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) jednal ve čtvrtek s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakides.

10:19 - Lídři zemí Severoatlantické aliance zahájili mimořádné jednání. Summit schválí další posilování východního křídla Aliance včetně vytvoření čtyř bojových skupin na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Vůdci zemí by se měli také zavázat k dalšímu zvyšování výdajů na obranu.

9:54 - Ruská armáda dobyla město Izjum v Charkovské oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Kyjev tvrdí, že ruské síly přišly o 15 800 vojáků.

9:30 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval státy EU, aby odmítly Putinův požadavek platit za ruský plyn a ropu pouze v rublech.

„Pokud se státy EU pokloní Putinovu ponižujícímu požadavku na placení za ropu a plyn v rublech, bude to, jako by jednou rukou pomáhaly Ukrajině a druhou Rusům v zabíjení Ukrajinců. Apeluji na dotčené země, aby udělaly moudré a zodpovědné rozhodnutí,” napsal Kuleba na twitteru.

9:26 -  V jihoukrajinském přístavu Berdjansk zničili Ukrajinci velkou ruskou válečnou loď. Na záběrech je vidět hustý kouř z plavidla. Podle ukrajinského námořnictva jde o výsadkovou loď.

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď

Válka na Ukrajině

9:02 - Ministerstvo vnitra doposud udělilo Ukrajincům prchajícím před  válkou 222 847 speciálních víz. Cizinecké policii se nahlásilo 119 768 osob.

8:18 - Ruský velvyslanec při OSN Dmitry Polyanskiy v rozhovoru pro televizi Sky News ve čtvrtek zopakoval, že „Rusko si ponechává právo použít jaderné zbraně, pokud bude ´vyprovokováno´ NATO a bude se cítit existenčně ohroženo”. Zároveň odmítl, že by Rusko na Ukrajině páchalo válečné zločiny.

Lidé, kteří přežili útok na mariupolské divadlo, popsali chvíle po výbuchu

Válka na Ukrajině

7:17 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům za středu odbavilo 1575 lidí, zhruba o dvě pětiny méně než před týdnem. Ubytování zajistilo pro 154 z nich.

7:08 - Spojené státy už brzy odešlou na Ukrajinu první část další dodávky zbraní, kterou minulý týden schválil americký prezident Joe Biden. Podle nejmenovaného představitele Pentagonu, kterého citovala agentura Reuters, odletí zásilka možná už ve čtvrtek. USA nově slíbily Kyjevu protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla za zhruba 800 milionů dolarů (18 miliard Kč).

USA se chystají odeslat první část nové dodávky zbraní na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

6:36 - Podle televize Nexta hoří v přístavu Berďansk v Záporožské oblasti na pobřeží Azovského moře. Zasaženy byly zřejmě palivové nádrže.

6:08 - Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva dosud potvrdil 925 zabitých civilistů na Ukrajině, úřady z Mariupolu ale hlásí 2500 mrtvých civilistů jen v tomto městě. Skutečný počet ale může být ještě vyšší, neboť počítání obětí, jejichž těla často leží na ulicích, znemožňuje neustálé ostřelování. Podle ukrajinské generální prokuratury zemřelo v zemi od začátku invaze již 121 dětí a 167 nezletilých v zemi bylo zraněno.

Foto: Profimedia.cz

Civilisté opouštějí Mariupol.

6:05 - Přesně před měsícem začala ruská invaze na Ukrajinu. V současné době se ruské jednotky soustředí zejména na boje v Kyjevské, Černihivské a Charkovské oblasti. Podle odhadů NATO bylo první měsíc války zabito 7–15 tisíc ruských vojáků.

5:20 - Ukrajinský generální štáb oznámil, že kdyby válka skončila právě teď, pak by ženisté museli očistit od min území o rozloze 82 525 čtverečních kilometrů, což je asi sedmina země s rozlohou větší než celá Česká republika.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního rána

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám