Hlavní obsah

Nejdůležitější je, aby Západ zůstal vůči Rusku sjednocený, tvrdí Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nejdůležitější je, aby Západ zůstal sjednocen v postupu proti ruské invazi na Ukrajinu. V Bruselu to ve čtvrtek po jednání skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 uvedl americký prezident Joe Biden. USA podle svých slov tlačí na Čínu, aby neposkytovala Rusku ekonomickou ani vojenskou podporu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Nevyhrožoval jsem, ale řekl jsem čínskému prezidentovi jasně, že musí pomyslet na důsledky, pokud budou pomáhat Rusku. Zmínil jsme se o amerických firmách, které odešly z Ruska. Dlouze jsme hovořili o ekonomickém růstu a o tom, co všechno by bylo ohroženo, pokud by Čína poskytovala Rusku podporu,“ řekl Biden. Podle jeho slov prý Čína chápe, že její ekonomika a budoucnost jsou spojeny se Západem než s Ruskem.

Biden tvrdí, že je potřeba vytvořit ve spolupráci s Evropskou unií a NATO systém, který by byl schopen sledovat kdo a jak porušuje sankce. „To nemáme, to musíme připravit,“ řekl.

Biden: Hrozba použití chemických zbraní Ruskem je reálná

Válka na Ukrajině

Na otázku, zda mají Spojené státy konkrétní informace o použití biologických zbraní, Biden řekl, že na to „nemůže odpovědět“. „Pokud je použijí, budeme reagovat. Povaha reakce by závisela na povaze použití,“ dodal.

Rusko by podle jeho názoru mělo být vyloučeno ze skupiny zemí G20. Pokud s tím ale nebudou souhlasit ostatní členské státy, Ukrajina by měla mít naopak možnost zúčastnit se vrcholného setkání této skupiny, které je plánované na listopad na Bali.

Reklama

Výběr článků

Načítám