Hlavní obsah

Rusové pálí do lidí v Charkově raketami, šest mrtvých ve frontě na humanitární pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve frontě na humanitární pomoc v Charkově zahynulo ve čtvrtek nejméně šest lidí, dalších 15 bylo zraněno. Dav lidí zasáhla ruská střela, napsala ukrajinská agentura Unian s odvoláním na oblastního gubernátora Oleha Syněhubova. Ten tvrdí, že Charkov je ostřelován řízenými střelami Kalibr, vypálenými z lodí v Černém moři. Zprávu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Pavel Dorogoy, ČTK/AP

Poškozená vozidla leží mezi troskami v centru města Charkova na Ukrajině.

Článek

„V Charkově Rusové zbraněmi dalekého dostřelu ostřelovali Novou poštu, u které obyvatelé dostávali humanitární pomoc. Podle prvních údajů zahynulo šest obyvatel, dalších 15 raněných bylo hospitalizováno ve zdravotnických zařízeních. Počet obětí se upřesňuje,“ uvedl Syněhubov.

Za posledních 24 hodin podle něj Rusové vyslali 44 úderů pomocí děl a minometů, 140krát aktivovali raketomety GRAD a Uragan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Charkova čekají v dlouhé frontě na humanitární pomocVideo: Reuters

„Centrum Charkova v noci čelilo ostřelování raketami typu Kalibr, odpálenými z lodí ruské Černomořské flotily. To znamená, že to k nám létá už i odtamtud,” dodal gubernátor. Toto tvrzení ovšem nelze nezávisle ověřit.

Při ostřelování Charkova zemřel přeživší holokaustu. Prošel několika tábory smrti

Válka na Ukrajině

Syněhubov dále sdělil, že Ozbrojené síly Ukrajiny sestřelily další dvě ruská letadla.

Charkovská oblast se nyní snaží společně s prezidentskou kanceláří najít starostu vesničky Curkuny Mykolu Sikalenka, který byl před dvěma dny okupanty unesen přímo z vlastního domu.

 V Kyjevě umírají civilisté také

Útoky na civilisty se odehrávají každý den v oblasti Kyjeva, tvrdí deník Ukrajinska pravda s odvoláním na zástupce policejního prezidenta Kyjevské oblasti Maksyma Očeretjaného. Během jediného dne jich byla až stovka.

„Jen za posledních 24 hodin obdržela policie v Kyjevě více než sto hlášení o ostřelování civilistů,“ uvedl Očeretjanyj. Podle jeho slov je na území Kyjevské oblasti pořádek, situace je podle jeho slov stabilní a pod kontrolou.

Z oblasti se už druhý týden evakuují lidé. Největší potíže jsou s dopravou vzhledem ke špatným stavům silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám